Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ολιγόωρη απαγόρευση στις πωλήσεις iPhone και iPad στη Γερμανία

Ολιγόωρη απαγόρευση στις πωλήσεις iPhone και iPad στη Γερμανία

Υποστηρίζοντας ότι η Apple δεν της έχει καταβάλει το αντίτιμο για τη χρήση των πατεντών της, η Motorola εξασφάλισε απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που απαγορεύει  προσωρινά τις πωλήσεις ορισμένων μοντέλων του iPhone και του iPad. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, το εφετείο ήρε την απαγόρευση, έστω και προσωρινά.

Υποστηρίζοντας ότι η Apple δεν της έχει καταβάλει το αντίτιμο για τη χρήση των πατεντών της, η Motorola εξασφάλισε απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που απαγορεύει προσωρινά τις πωλήσεις ορισμένων μοντέλων του iPhone και του iPad. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, το εφετείο ήρε την απαγόρευση, έστω και προσωρινά.

Η Motorola Mobility, που έχει εξαγοραστεί πλέον από τη Google, υποστηρίζει ότι η Apple χρησιμοποίησε παράνομα μια δική της τεχνολογία που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το 2002.

Η επίμαχη πατέντα αφορά το πρότυπο GPRS για τη μετάδοση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας GSM. Επειδή η συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται μέρος ενός βιομηχανικού στάνταρντ, η Motorola είναι υποχρεωμένη να πουλά τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας σε όποιον ενδιαφέρεται.

Η Apple υποστηρίζει ότι η Motorola είχε αρνηθεί να της παραχωρήσει άδεια χρήσης της τεχνολογίας, παρόλο που πρόκειται για βιομηχανικό στάνταρντ. Δηλώνει τώρα πρόθυμη να πληρώνει το τέλος από εδώ και στο εξής, διαφωνεί όμως με τη Motorola για το πόσο πρέπει να πληρώσει για τη χρήση της τεχνολογίας στο παρελθόν.

Η απαγόρευση των πωλήσεων στη Γερμανία ήρθη προσωρινά από το εφετείο όταν η Apple κατέθεσε νέα πρόταση πληρωμής στη Motorola. Το «μπλόκο» αφορούσε τα μοντέλα iPad με δικτύωση 3G και όλα τα μοντέλα iPhone εκτός από το νεότερο iPhone 4S.

«Όλα τα μοντέλα iPhone θα είναι και πάλι διαθέσιμα μέσω του online καταστήματος της Apple σε σύντομο διάστημα» ανακοίνωσε η Apple.

Η απαγόρευση όμως ενδέχεται να επανέλθει σε ισχύ αν το δικαστήριο κρίνει ανεπαρκή τη νέα πρόταση πληρωμής της Apple.

Οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης αφορούν βέβαια μόνο τη γερμανική αγορά, θα μπορούσαν όμως να επηρεάσουν τις ανάλογες αποφάσεις και σε άλλες χώρες της ΕΕ: Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα δικαστήρια δύο χωρών δικαιούνται να καταλήξουν σε διαφορετικές αποφάσεις, θα πρέπει όμως να αιτιολογούν το γιατί.

Η Motorola έχει δικαιωθεί στη Γερμανία και σε μια δεύτερη ανάλογη υπόθεση, στην οποία η Apple βρέθηκε να χρησιμοποιεί παράνομα μια ακόμα τεχνολογία της για την ασύρματη επικοινωνία συσκευών.

Αν η Motorola αποφασίσει να ενεργοποιήσει τη δικαστική απόφαση, οι χρήστες του iPhone στη Γερμανία δεν θα μπορούν να λαμβάνουν τα email τους αυτόματα στο κινητό τηλέφωνο.

Η Apple, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η εν λόγω πατέντα είναι άκυρη.

Έχει εξάλλου καταθέσει αγωγή κατά της Motorola για παραβίαση δικής της πατέντας στη Γερμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024