Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα θερμότερα υδροθερμικά φρεάτια θα έλιωναν μολύβι

Τα θερμότερα υδροθερμικά φρεάτια θα έλιωναν μολύβι

Βαθιά στην άβυσσο της νήσου Κέιμαν στην Καραϊβική, στήλες στο βυθό αναβλύζουν κατάμαυρο νερό σε θερμοκρασία 450 βαθμών Κελσίου, αρκετή για να λιώσει μολύβι. Είναι όχι μόνο τα βαθύτερα υδροθερμικά φρεάτια που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα, αλλά και τα πιο καυτά, διαπιστώνει βρετανική αποστολή. Όμως παρά τις ακραίες συνθήκες, τα φρεάτια φιλοξενούν σχεδόν εξωγήινα οικοσυστήματα.

Πριν από δύο χρόνια βρετανική ερευνητική αποστολή ανακάλυψε τα βαθύτερα υδροθερμικά φρεάτια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Τα φρεάτια αυτά που βρίσκονται σε βάθος 5 χλμ στην Τάφρο Κέιμαν στην Καραϊβική, όπως διαπιστώθηκε, είναι ταυτόχρονα και τα πιο «καυτά». Η θερμοκρασία του νερού γύρω από τα συγκεκριμένα φρεάτια ξεπερνά τους 450 βαθμούς Κελσίου!

Τα «Μαύρα Φουγάρα»

Τα υδροθερμικά φρεάτια είναι πηγές στον βυθό της θάλασσας από τις οποίες αναβλύζει πολύ ζεστό και συνήθως κατάμαυρο νερό για αυτό και τους έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «Μαύρα Φουγάρα». Η ύπαρξή τους ανακαλύφθηκε πριν από τρεις δεκαετίες και συνήθως βρίσκονται σε ηφαιστειακά ενεργές περιοχές. Γύρω από τα υδροθερμικά φρεάτια γεννιούνται ξεχωριστά οικοσυστήματα αφού οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και ζουν διάφορες μορφές ζωής.

Τα φρεάτια της Καραϊβικής

Τα φρεάτια στην Τάφρο Κέιμαν εντοπίστηκαν την άνοιξη του 2010 με τη βοήθεια του ρομποτικού βαθυσκάφους Autosub6000 που τα φωτογράφησε και τα βιντεοσκόπησε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από αυτά τα φρεάτια ξεπηδούν πίδακες νερού με τέτοια δύναμη ώστε στέλνουν ζεστό νερό σε ύψος ενός χιλιομέτρου!

Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία η παρουσία των οποίων είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και συντήρηση της ζωής. Στα φρεάτια της Τάφρου Κέιμαν έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα που περιέχει νέα και εντυπωσιακά είδη. Ανάμεσά τους μια γαρίδα που δεν έχει μάτια αλλά διαθέτει έναν αισθητήρα ανίχνευσης του φωτός με τον οποίο καταφέρνει να κινείται στα βάθη του ωκεανού. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024