Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατά των δασοτεχνικών παρεμβάσεων στο Βάι δηλώνουν βουλευτές της Κρήτης

Κατά των δασοτεχνικών παρεμβάσεων στο Βάι δηλώνουν βουλευτές της Κρήτης

Να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας για το φοινικόδασος του Βάι, προτού διερευνηθούν οι «πολύ αρνητικές επιπτώσεις», ζητούν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Οι δύο βουλευτές της Κρήτης επικαλούνται τις ενστάσεις που δημοσιοποίησαν πρόσφατα η WWF, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή.

Να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας για το φοινικόδασος του Βάι, προτού διερευνηθούν οι «πολύ αρνητικές επιπτώσεις», ζητούν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Οι δύο βουλευτές της Κρήτης επικαλούνται τις ενστάσεις που δημοσιοποίησαν πρόσφατα η WWF, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή.

Το Ταμείο Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος χρηματοδοτεί με 400.000 ευρώ δασοτεχνικά έργα για την προστασία του μοναδικού φοινικοδάσους από τις πυρκαγιές και το διαβόητο ρυγχωτό κόκκινο σκαθάρι, το οποίο έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τους φοίνικες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αντιδράσεις προκαλεί όμως η πρόταση για διάνοιξη δρόμου μήκους δύο χιλιομέτρων, χρήση εντομοκτόνων, αφαίρεση της «ανταγωνιστικής» βλάστησης» και κλάδεμα των θάμνων. «Οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά» προειδοποίησε πρόσφατα η WWF.

H κ. Μπακογιάννη και ο κ. Αυγενάκης ρωτούν τώρα τον αρμόδιο υπουργό «εάν έχει ενημερωθεί για τις ουσιαστικές ενστάσεις των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, όπως είναι η WWF, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» και ζητούν τη δέσμευσή του «να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας, προτού έχουν διερευνηθεί εις βάθος οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο φοινικόδασος».

Σύμφωνα πάντα με τους δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «από την ανάλυση χρήσεων γης που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945-2010 δεν προκύπτει καμία μείωση της έκτασης του φοινικοδάσους, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του. Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων».

«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος [οι οργανώσεις] θεωρούν ότι θα συμβάλει η απαγόρευση της καλλιέργειας και φύτευσης κανάριου φοίνικα σε ολόκληρη την Κρήτη, η σταδιακή απομάκρυνσή του από το νησί και η ενδεδειγμένη καταστροφή των προσβεβλημένων, σε συνδυασμό με τη διαρκή παρακολούθηση και των άλλων φοινικοειδών για πιθανές προσβολές. Αυτό θα μειώσει και μια πολύ σοβαρή απειλή για τον φοίνικα του Θεόφραστου που είναι ο υβριδισμός».

»Επιπλέον, οι προτεινόμενες δασοτεχνικές επεμβάσεις τονίζεται ότι δεν συνάδουν με τη διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος (και μάλιστα μοναδικού στην Ελλάδα), αφού ουσιαστικά μορφοποιούν το τοπίο και την βλάστηση (σε βαθμό που μπορεί να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες επεμβάσεις ως κηποτεχνικές) με κίνδυνο να αλλοιώσουν μια σειρά από φυσικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος».

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η WWF τονίζει πως:

  • Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Άλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας.
  • Όλα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι «ανταγωνιστικά» και δεν πρέπει να απομακρυνθούν. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας.
  • Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα.
  • Η φυτοπροστασία 13.000 δένδρων είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων.
  • Στη θέση του δρόμου προτείνεται η διατήρηση ενός απλού μονοπατιού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024