Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δορυφορικό κυνηγητό για τη χαρτογράφηση της σεληνιακής βαρύτητας

Δορυφορικό κυνηγητό για τη χαρτογράφηση της σεληνιακής βαρύτητας

Τα δίδυμα σκάφη Grail της NASA έκαναν ποδαρικό για την αστρονομία μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη την Πρωτοχρονιά. Οι δύο δορυφόροι θα ακολουθούν ο ένας τον άλλο και θα μετρούν τις αυξομειώσεις της απόστασης που τους χωρίζει προκειμένου να χαρτογραφήσουν το σεληνιακό βαρυτικό πεδίο.

Τέθηκαν την Πρωτοχρονιά σε τροχιά γύρω από την Σελήνη τα δίδυμα σκάφη GRAIL της NASA. Η αποστολή αποτελείται από δύο σκάφη που θα πραγματοποιήσουν ευαίσθητες μετρήσεις του πεδίου βαρύτητας της.

Η αποστολή

Η αποστολή GRAIL (τα αρχικά των λέξεων Gravity Recovery And Interιor Laboratory) αποτελείται από δύο σκάφη που ουσιαστικά το ένα «κυνηγά» το άλλο. Μετρώντας την αυξομείωση της απόστασης που τα χωρίζει, τα δύο σκάφη θα χαρτογραφήσουν το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης. Το πεδίο βαρύτητας της Σελήνης ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και τα δύο σκάφη θα καταγράψουν την ένταση και άλλα χαρακτηριστικά της βαρύτητας σε κάθε περιοχή.

Τα βαρυτικά δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να διαπιστώσουν τόσο την κατανομή της μάζας στο εσωτερικό της Σελήνης (το πάχος του φλοιού, το πόσο και που υπάρχει λιωμένο υλικό κ.α.) από τα ανώτερα στρώματα του υπεδάφους μέχρι τον πυρήνα της. Η μελέτη των στοιχείων θα βοηθήσει επίσης στην καλύτερη κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης της Σελήνης. Τέλος η χαρτογράφηση θα βοηθήσει στο να εντοπιστεί το πιο ασφαλές σημείο προσεδάφισης μιας μελλοντικής επανδρωμένης αποστολής στην Σελήνη.

Bήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024