Μεταλλαγμένα μπαρμπουνοφάσουλα στο βραζιλιάνικο τραπέζι
Κανείς δεν αγαπά τα μπαρμπουνοφάσουλα όσο οι Βραζιλιάνοι, στων οποίων το τραπέζι καταφθάνει σύντομα μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, σχεδιασμένη να αντέχει στη συχνότερη ασθένεια της φασολιάς. Η κοινή γνώμη δεν δείχνει να ανησυχεί, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις.
Spotlight
-
Χιλιάδες Ουκρανοί φεύγουν από την περιφέρεια του Χαρκόβου – Η Ρωσία κατέλαβε κι άλλο χωριό
-
Σοκ στην Ημαθία από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε
-
Καρκίνος και ενθέματα: Τι δείχνει έρευνα για την προσθετική στήθους
-
Θύμα τηλεφωνικής απάτης ηλικιωμένη - Της απέσπασαν 1.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ
Κανείς δεν αγαπά τα μπαρμπουνοφάσουλα όσο οι Βραζιλιάνοι, στων οποίων το τραπέζι καταφθάνει σύντομα μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, σχεδιασμένη να αντέχει στη συχνότερη ασθένεια της φασολιάς. Η κοινή γνώμη δεν δείχνει να ανησυχεί, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις.
Η Βραζιλία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μετά τις ΗΠΑ -ανθεκτικές ποικιλίες καλαμποκιού, σόγιας και βαμβακιού επεκτάθηκαν σε τεράστιες εκτάσεις με μικρή αντίσταση εκ μέρους των καταναλωτών.
Αυτό ίσως διευκόλυνε την έγκριση του νέου φασολιού από τη βραζιλιάνικη Εθνική Τεχνική Επιτροπή Βιοασφάλειας. Εξάλλου, η νέα ποικιλία δεν δημιουργήθηκε από κάποια πολυεθνική, αλλά από τον Οργανισμό Αγροτικής Έρευνας του βραζιλιάνικου υπουργείου Γεωργίας.
Το μπαρμπουνοφάσουλο, μια ποικιλία του κοινού φασολιού Phaseolus vulgaris, απέκτησε ένα γονίδιο που εμποδίζει τη μόλυνσή του από έναν μεγάλο εχθρό, τον ιό της κίτρινης μωσαϊκής. Η διαγονιδιακή ποικιλία ακολουθεί μια ασυνήθιστη τακτική, καθώς παράγει ένα μικρό μόριο RNA το οποίο εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού.
Τώρα, όμως, η επιτροπή δέχεται επικρίσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής, το οποίο ζητά περισσότερη διαφάνεια αλλά και περισσότερες έρευνες για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία.
Όπως επισημαίνει στο Nature.com ο Δρ Ρούμπενς Νοντάρι, πρώην μέλος της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Βιοασφάλειας, η επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα του Οργανισμού Αγροτικής Έρευνας να κρατηθούν εμπιστευτικές, ως εταιρικό μυστικό, οι λεπτομέρειες της γενετικής παρέμβασης,
Αυτό σημαίνει ότι «δεν θα γνωρίζουμε τι θα τρώμε αύριο στη Βραζιλία», προειδοποιεί ο Νοντάρι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις