Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εξετάσεις θυρεοειδή για 360.000 παιδιά γύρω από τη Φουκουσίμα

Εξετάσεις θυρεοειδή για 360.000 παιδιά γύρω από τη Φουκουσίμα

Περίπου 360.000 άτομα που ήταν κάτω των 18 ετών όταν συνέβη το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο άρχισαν να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδή, ο οποίος είναι ευάλωτος στο ραδιενεργό ιώδιο-131.

Περίπου 360.000 άτομα που ήταν κάτω των 18 ετών όταν συνέβη το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο άρχισαν να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Επικαλούμενοι στοιχεία για αύξηση της συχνότητας καρκίνου του θυρεοειδή μετά την πυρηνική τραγωδία του Τσερνόμπιλ το 1986, Ιάπωνες γονείς δηλώνουν ανήσυχοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έξω από τη «ζώνη αποκλεισμού» γύρω από τη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια «ανεπίσημη» έρευνα στην περιοχή έδειξε ότι 10 από τα 130 παιδιά που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρουσίαζαν ορμονικές και άλλες διαταραχές του θυρεοειδή.

Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι δεν ήταν δυνατό να τεκμηριώσουν αιτιολογική σχέση.

Ο θυρεοειδής, ένας μεγάλος αδένας που βρίσκεται στο λαιμό, χρησιμοποιεί το ιώδιο στην παραγωγή των ορμονών T3 και T4 που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σε όλο το σώμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο ραδιενεργό ιώδιο-131, ένα από τα βασικότερα ισότοπα που απελευθερώθηκαν από τον σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Όπως και τα μη ραδιενεργά ισότοπα του ιωδίου, το ιώδιο-131 συσσωρεύεται στον θυρεοειδή, όπου μπορεί να προκαλέσει γενετικές και κυτταρικές βλάβες λόγω της εκπομπής σωματιδίων βήτα (ηλεκτρόνια ή ποζιτρόνια).

Αν και η εξαγωγή σαφών επιδημιολογικών συμπερασμάτων είναι δύσκολη, ερευνητές εκτιμούν ότι το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ προκάλεσε τα επόμενα χρόνια 6.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή.

Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στα παιδιά της Φουκουσίμα θα χρησιμοποιηθούν για τη περίθαλψή τους, εφόσον αυτό χρειαστεί, δεν πρόκειται όμως να δημοσιοποιηθούν.

Οι εργασίες για την απομάκρυνση των ραδιενεργών υλικών από το πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια ή και δεκαετίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024