Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονική παρεγκεφαλίδα εμφυτεύεται σε παράλυτο πειραματόζωο

Ηλεκτρονική παρεγκεφαλίδα εμφυτεύεται σε παράλυτο πειραματόζωο

Ισραηλινοί ερευνητές εμφύτευσαν με επιτυχία σε έναν αρουραίο μια τεχνητή παρεγκεφαλίδα -το τμήμα του εγκεφάλου που αναλαμβάνει το συντονισμό των κινήσεων. Το πείραμα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων που θα υποκαθιστούν κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου μετά το εγκεφαλικό, ελπίζει η ερευνητική ομάδα.

Ισραηλινοί ερευνητές εμφύτευσαν με επιτυχία σε έναν αρουραίο μια τεχνητή παρεγκεφαλίδα -το τμήμα του εγκεφάλου που αναλαμβάνει το συντονισμό των κινήσεων.

Το πείραμα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων που θα υποκαθιστούν κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου μετά το εγκεφαλικό, ελπίζουν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Η παρεγκεφαλίδα, μια μεγάλη δομή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, δέχεται και επεξεργάζεται σήματα από τα αισθητήρια όργανα και τους μύες για να συντονίζει τις κινήσεις του σώματος.

Σε πρώτη φάση, η ομάδα του Δρ Μάτι Μινζ ανέλυσε τα σήματα που δέχεται η παρεγκεφαλίδα από το εγκεφαλικό στέλεχος, μια δομή στην κορυφή του λαιμού, καθώς και τα σήματα που μεταδίδει η παρεγκεφαλίδα πίσω στο στέλεχος, προκειμένου να δοθεί η εντολή για την κίνηση των μυών.

Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τσιπ που αναπαράγει αυτή τη λειτουργία.

Η συσκευή εμφυτεύτηκε στη συνέχεια σε έναν αρουραίο στον οποίο είχε καταστραφεί τεχνητά η παρεγκεφαλίδα.

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές προσπάθησαν να διδάξουν στο πειραματόζωο να ανοιγοκλείνει τα μάτια κάθε φορά που άκουγε έναν συγκεκριμένο ήχο. Συγκεκριμένα, φύσαγαν αέρα στα μάτια του ζώου ενώ ταυτόχρονα έπαιζαν τον ήχο, μέχρι που ο εγκέφαλος έμαθε να κλείνει τα μάτια στο άκουσμα του ήχου ακόμα και αν δεν συνοδευόταν από το φύσημα.

Το πείραμα έδειξε ότι το πειραματόζωο δεν μπορούσε να μάθει αυτή την αντίδραση παρά μόνο αν ήταν ενεργοποιημένη η τεχνητή παρεγκεφαλίδα.

Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το τσιπ αποκατέστησε -τουλάχιστον εν μέρει- τη λειτουργία της κατεστραμμένης δομής.

Η επιτυχία ήταν εντυπωσιακή. «Είναι μια απόδειξη επί της αρχής ότι μπορούμε να καταγράψουμε πληροφορίες από τον εγκέφαλο, να τις αναλύσουμε όπως τις αναλύουν τα βιολογικά δίκτυα και να τις επιστρέψουμε στον εγκέφαλο» σχολίασε στο περιοδικό New Scientist o Δρ Μινζ.

Ο ίδιος επισήμανε πάντως ότι η παρεγκεφαλίδα έχει σχετικά απλή αρχιτεκτονική και είναι μια από τις καλύτερα κατανοητές περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτό σημαίνει ότι το τσιπ θα ήταν προς το παρόν δύσκολο έως αδύνατο να αναπαράγει τη λειτουργία πιο περίπλοκων περιοχών του εγκεφάλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024