Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μείωση των αλιευμάτων προτείνει η Κομισιόν για να προστατευτούν οι πληθυσμοί

Μείωση των αλιευμάτων προτείνει η Κομισιόν για να προστατευτούν οι πληθυσμοί

Μείωση της ποσότητας αλιευμάτων στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, συνολικά 11% κατά βάρος εντός του 2012, πρότεινε την Τρίτη η Ευρωπαία επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για τη διαφύλαξη των αλιευόμενων ειδών

Μείωση της ποσότητας αλιευμάτων στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, συνολικά 11% κατά βάρος εντός του 2012, πρότεινε την Τρίτη η Ευρωπαία επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για τη διαφύλαξη των αλιευόμενων ειδών.

«Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πρότασής μας είναι η μακροπρόθεσμη διαχείριση των αποθεμάτων, καθώς και αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα στα οποία να βασίζουμε τις αποφάσεις μας, σύμφωνα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» δήλωσε η κ. Δαμανάκη.

Μένει να φανεί αν οι προτάσεις της θα γίνουν αποδεκτές στο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας το Νοέμβριο. Υποκύπτοντας στις πιέσεις των αλιέων, οι χώρες-μέλη είναι συχνά απρόθυμες να αποδεχθούν μειώσεις, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για επικείμενη κατάρρευση ορισμένων αποθεμάτων.

Οι προτάσεις αναλυτικά

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίζονται τα επίπεδα των Συνολικών Επιτρεπόμενων
Αλιευμάτων (ΣΕΑ) τα
οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά η ΕΕ στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα. Δεν αφορά τα αποθέματα που
τελούν υπό κοινή διαχείριση με τρίτες χώρες.

Με βάση τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις η Επιτροπή προτείνει μείωση των ΣΕΑ για 53 είδη και αύξηση για 9 είδη -γάδος, πεσκανδρίτσα, ρέγκα, εγκλεφίνος, μερλούκιος, γλώσσα, ζαγκέτα και καραβίδα.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης διακοπή της αλιείας γάδου στα δυτικά της Σκωτίας και στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, λόγω της ανησυχητικής κατάστασης των πληθυσμών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές ισοδυναμούν με συνολική μείωση 11% των ΣΕΑ κατά βάρος σε σύγκριση με το 2011.

Τα προτεινόμενα όρια βασίζονται στις γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Εξερεύνησης της Θάλασσας (ICES) και της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας (ΕΤΟΕΑ).

Απώτερος στόχος της Επιτροπής είναι η αλιεία όλων των αποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα, τη λεγόμενη «Μέγιστη Βιώσιμη Απόδοση» (ΜΒΑ), έως το 2015.

Μέσα στο φθινόπωρο θα ακολουθήσει νέα πρόταση για τα 66 αποθέματα για τα οποία οι αλιευτικές δυνατότητες πρέπει να συμφωνηθούν με τις Περιφερειακές Οργανώσεις Διαχείρισης της Αλιείας, ή στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τρίτες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024