Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Atlantis κάνει μια μανούβρα και συνδέεται στον ISS - Βίντεο

Το Atlantis κάνει μια μανούβρα και συνδέεται στον ISS – Βίντεο

Φτάνοντας στον προορισμό του το απόγευμα της Κυριακής, το Atlantis πραγματοποίησε μια αργή μανούβρα προκειμένου να φωτογραφηθεί η κάτω πλευρά του και να εντοπιστούν τυχόν φθορές. Μετά την τούμπα, οι αστροναύτες της τελευταίας αποστολής διαστημικού λεωφορείου γιόρτασαν την άφιξη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δεν είχαν όμως χρόνο για χαλάρωση, καθώς ένα διαστημικό σκουπίδι της σοβιετικής εποχής πλησιάζει επικίνδυνα το τροχιακό συγκρότημα την Τρίτη.

Φτάνοντας στον προορισμό του το απόγευμα της Κυριακής, το Atlantis πραγματοποίησε μια αργή μανούβρα προκειμένου να φωτογραφηθεί η κάτω πλευρά του για να εντοπιστούν τυχόν φθορές. Μετά την τούμπα, οι αστροναύτες της τελευταίας αποστολής διαστημικού λεωφορείου γιόρτασαν την άφιξη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Δεν είχαν όμως χρόνο για χαλάρωση, καθώς ένα διαστημικό σκουπίδι της σοβιετικής εποχής πλησιάζει επικίνδυνα το τροχιακό συγκρότημα την Τρίτη.

Το αντικείμενο είναι ένα θραύσμα του δορυφόρου Cosmos 375 της δεκαετίας του 1970, ο οποίος συγκρούστηκε με έναν άλλο δορυφόρο και δημιούργησε αναρίθμητα συντρίμμια που κινούνται σε ασταθείς τροχιές.

Η NASA εκτιμά ότι το διαστημικό σκουπίδι θα πλησιάσει και ενδέχεται να προσκρούσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 18.00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη, την ημέρα που δύο αστροναύτες θα πραγματοποιήσουν διαστημικό περίπατο. Η υπηρεσία θα παρακολουθεί διαρκώς το αντικείμενο και αν χρειαστεί μπορεί να διορθώσει την τροχιά του ISS.

Στο μεταξύ, οι αστροναύτες του Atlantis και του σταθμού θα είναι απασχολημένοι με την ετοιμασία του Rafaelo, μιας νέας υπομονάδας για τον σταθμό που μετέφερε στον ISS το διαστημικό λεωφορείο. Μέσα της βρίσκονται αποθηκευμένοι τέσσερις τόνοι φαγητού και άλλων προμηθειών, οι οποίες αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ενοίκων για έναν ολόκληρο χρόνο.

Μετά τη συνταξιοδότηση των διαστημικών λεωφορείων, οι ανεφοδιασμοί του ISS θα πραγματοποιούνται με ρομποτικά φορτηγά από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, τα οποία έχουν πολύ μικρότερη χωρητικότητα από το διαστημικό λεωφορείο. Οι μεταφορές πληρωμάτων θα ανατεθούν στα τριθέσια ρωσικά Soyuz.

Στην τελευταία του αποστολή, το Atlantis μεταφέρει μόνο τέσσερις αστροναύτες (αντί για έξι ή και επτά όπως συνήθως) για λόγους ασφάλειας: το Endeavour και το Discovery έχουν ήδη αποσυρθεί, οπότε δεν μπορούν να βρίσκονται σε επιφυλακή για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Σε περίπτωση ανάγκης, το πλήρωμα του Atlantis ίσως χρειαστεί να παραμείνει για μήνες στον σταθμό.

Για λόγους ασφάλειας πραγματοποιήθηκε εξάλλου ο περίπλοκος ελιγμός πριν από την πρόσδεση το απόγευμα της Κυριακής. Είναι μια πρακτική που άρχισε να εφαρμόζεται μετά την καταστροφή του Columbia το 2003, όταν το σκάφος διαλύθηκε κατά την επανείσοδο λόγω ρήγματος στο φτερό.

Η μανούβρα επιτρέπει στη NASA να ελέγχει την κάτω πλευρά του σκάφους για φθορές στα κεραμικά πλακίδια της θερμικής ασπίδας.

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν με τηλεφακούς αναλύονται τώρα από ειδικούς της NASA στο έδαφος.

Το Atlantis προγραμματίζεται να παραμείνει στον ISS μέχρι την Κυριακή και να προσεδαφιστεί για τελευταία φορά στη Φλόριντα τη μεθεπόμενη Τετάρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024