Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα περιστέρια ποτέ δεν ξεχνούν τους κακούς ανθρώπους

Τα περιστέρια ποτέ δεν ξεχνούν τους κακούς ανθρώπους

Τα άγρια περιστέρια μπορούν να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους ακόμα κι όταν αλλάζουν ρούχα, επιβεβαιώνει πείραμα σε πάρκο της Γαλλίας. Τα πουλιά αναγνώριζαν τον ερευνητή που κάποτε είχε προσπαθήσει να τα φοβίσει ακόμα κι όταν ήταν μεταμφιεσμένος και προσπαθούσε να φανεί φιλικός.

Τα άγρια περιστέρια μπορούν να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους ακόμα κι όταν αλλάζουν ρούχα, επιβεβαιώνει πείραμα σε πάρκο της Γαλλίας.

Τα πουλιά αναγνώριζαν τον ερευνητή που κάποτε είχε προσπαθήσει να τα φοβίσει ακόμα κι όταν ήταν μεταμφιεσμένος και προσπαθούσε να φανεί φιλικός, ανέφεραν την Κυριακή οι ερευνητές στο συνέδριο της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας, το οποίο φέτος πραγματοποιείται στη Γλασκώβη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν μελετήσει αυτή την ικανότητα σε οικόσιτα περιστέρια, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται σε άγρια πτηνά.

Δύο ερευνήτριες του Πανεπιστημίου του Παρισιού πήγαν σε πάρκο της πόλης, όπου τα περιστέρια βοσκούν ελεύθερα. Η μία ερευνήτρια άφηνε τα περιστέρια να φάνε ανενόχλητα την τροφή που τους πρόσφερε, ενώ η δεύτερη τα έδιωχνε μακριά.

Η άσκηση επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Στη συνέχεια οι ερευνήτριες αντάλλαξαν τις ποδιές εργαστηρίου που φορούσαν, οι οποίες ήταν ίδιες αλλά σε διαφορετικά χρώματα.

Τα περιστέρια δεν έπεσαν στην παγίδα. Σε όλες τις περιπτώσεις μπορούσαν να αναγνωρίζουν την ερευνήτρια που τα φόβισε, ακόμα κι αν φόραγε την ποδιά της φιλικής ερευνήτριας.

«Είναι πολύ πιθανό ότι τα περιστέρια αναγνώριζαν τις ερευνήτριες από τα πρόσωπά τους, δεδομένου ότι και οι δύο ήταν γυναίκες και είχαν παρόμοια ηλικία, σωματότυπο και χρώμα δέρματος» συμπεραίνει η Δρ Νταλίλα Μποβέ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμα και χωρίς εκπαίδευση, τα περιστέρια χρησιμοποίησαν αυθόρμητα τα πιο σχετικά χαρακτηριστικά των δύο ατόμων -πιθανότατα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αντί για τις ποδιές εργαστηρίου που κάλυπταν το 90% του σώματος» επισημαίνει.

Μάλιστα το γεγονός ότι τα πτηνά γνωρίζουν ότι τα ρούχα δεν είναι καλός τρόπος για να αναγνωρίζεις έναν άνθρωπο υποδεικνύει ότι τα περιστέρια έχουν αναπτύξει την ικανότητα να ξεχωρίζουν συγκεκριμένα τους ανθρώπους.

Περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαν να δείξουν αν τα περιστέρια μαθαίνουν ότι οι άνθρωποι αλλάζουν συχνά ρούχα, ή αν έχουν εξελιχθεί ώστε να εστιάζουν την προσοχή στο πρόσωπο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024