Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει το πρώτο πλοίο stealth

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει το πρώτο πλοίο stealth

Αποτέλεσε την έμπνευση για το σκάφος του Τζέιμς Μποντ στην ταινία Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει, στην πραγματικότητα όμως θα έχει ατιμωτικό τέλος. Το φουτουριστικό Sea Shadow, το πρώτο  πλοίο stealth του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον από κανένα μουσείο και όπως φαίνεται θα καταλήξει στην ανακύκλωση.

Αποτέλεσε την έμπνευση για το σκάφος του Τζέιμς Μποντ στην ταινία Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει, στην πραγματικότητα όμως θα έχει ατιμωτικό τέλος. Το φουτουριστικό Sea Shadow, το πρώτο πλοίο stealth του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον από κανένα μουσείο και όπως φαίνεται θα καταλήξει στην ανακύκλωση.

Κάτι ανάμεσα σε καταμαράν και θαλάσσια νυχτερίδα, το Sea Shadow κατασκευάστηκε το 1985 αλλά δεν παρουσιάστηκε δημόσια μέχρι το 1993.

Προϊόν συνεργασίας της Lockheed Martin με την DARPA, τη διάσημη Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας του Πενταγώνου, το παράξενο πλοίο αποτέλεσε πλατφόρμα δοκιμών για τις τεχνολογίες που επιτρέπουν στα πλοία να παραμένουν σχεδόν αόρατα στα εχθρικά ραντάρ.

Έπειτα από δύο δεκαετίες πειραματισμών, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό παρόπλισε το πλοίο στο Σαν Ντιέγκο και τελικά αποφάσισε να το δωρίσει σε μουσείο.

«Αν και λάβαμε αρκετές επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μόνο ένας οργανισμός υπέβαλε αίτηση, η οποία τελικά κρίθηκε μη βιώσιμη» δήλωσε στο Fox News ο εκπρόσωπος του ναυτικού Κρις Τζόνσον.

Αν τελικά δεν βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος της τελευταίας στιγμής, το Sea Shadow, κόστους 195 εκατ. δολαρίων, θα βάλει τελικά πλώρη για τα παλιοσίδερα, είπε.

Τουλάχιστον, η «Σκιά των Θαλασσών» αφήνει πίσω την κληρονομιά της, αφού προσέφερε τη βάση της τεχνογνωσίας για τις σύγχρονες φρεγάτες stealth που χρησιμοποιούν σήμερα οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες (στην ένθετη αριστερά, η «αόρατη» σουδική φρεγάτα Helsingborg).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024