Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Η Nokia παίρνει δισεκατομμύρια από τη Microsoft, η Apple ετοιμάζει «μίνι iPhone»

H Νokia υπερασπίζεται την απόφασή της να συμμαχήσει με τη Microsoft, δηλώνοντας ότι θα πάρει δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εγκαταλείψει την δική της πλατφόρμα για χάρη των Windows Phone 7. Στο μεταξύ, οι φήμες που θέλουν την Apple να ετοιμάζει μικρότερο, φθηνότερo iPhone επιβεβαιώνονται κι από άλλες πηγές.

H Νokia υπερασπίζεται την απόφασή της να συμμαχήσει με τη Microsoft, δηλώνοντας ότι θα πάρει δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εγκαταλείψει την δική της πλατφόρμα για χάρη των Windows Phone 7.

Στο μεταξύ, οι φήμες που θέλουν την Apple να ετοιμάζει μικρότερο, φθηνότερo iPhone επιβεβαιώνονται κι από άλλες πηγές.

Είναι πολλά τα λεφτά

«Η Microsoft συνεισφέρει στη Nokia σημαντικά χρηματικά ποσά» δήλωσε ο Στίβεν Έλοπ, ο οποίος άφησε πέρυσι τη θέση του στη Microsoft για να αναλάβει την ηγεσία της φινλανδικής εταιρείας.

«Ορισμένοι συμπεραίνουν ότι πρόκειται για εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια […] Μετριέται όμως σε δισεκατομμύρια» είπε ο Έλοπ από τη Βαρκελώνη, ενόψει της έναρξης του Mobile World Congress τη Δευτέρα.

Μετά την ομιλία του Έλοπ, δημοσιογράφος δεν δίστασε να τον ρωτήσει ευθέως αν ενεργεί ως «δούρειος ίππος» -αν δηλαδή ανέλαβε τα ηνία της Nokia με κρυφή αποστολή να στρέψει την εταιρεία προς το λογισμικό της Microsoft.

«Η προφανής απάντηση είναι «όχι». Ευχαριστώ που ρωτήσατε» απάντησε ο 47χρονος Καναδός, ο οποίος είναι ο πρώτος μη Φινλανδός διευθύνων σύμβουλος της Nokia.

Όσον αφορά το πότε θα παρουσιαστούν τα πρώτα κινητά Nokia με λογισμικό Windows Phone 7, η Τζο Χάρλοου, αντιπρόεδρος του τμήματος έξυπνων συσκευών, ανέφερε στο AFP ότι οι δύο εταιρείες θα οριστικοποιήσουν το χρονοδιάγραμμα την επόμενη εβδομάδα.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της συμμαχίας Nokia-Microsoft, ο Στίβεν Έλοπ είχε επισημάνει στο προσωπικό της εταιρείας του ότι η Nokia χάνει την ηγετική της θέση στα smartphone: το λειτουργικό της σύστημα, Symbian, εκθρονίστηκε από την πρώτη θέση στην αγορά των smartphone από το Android της Google.

Πάντως η ανακοίνωση της συμμαχίας γιγάντων δεν φαίνεται να έπεισε την αγορά: Την Παρασκευή, η μετοχή της Nokia έπεσε κατά 14%, και πολλοί υπάλληλοι της εταιρείας ζήτησαν άδεια να σχολάσουν νωρίτερα, αναφέρει το AP.

Αντίθετα, με καλό μάτι βλέπει τη συμφωνία το Ίδρυμα LiMo, το οποίο αναπτύσσει το λειτουργικό σύστημα για κινητά LiMo Platform, βασισμένο στο Linux. O Μόργκαν Γκίλις, επικεφαλής του ιδρύματος, δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία θα αποθαρρύνει άλλους κατασκευαστές από το να χρησιμοποιήσουν τα Windows Phone 7 και θα τους στρέψει στο Linux.

«Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ότι οι υφιστάμενοι κατασκευαστές Windows Phone θα νιώσουν αποξενωμένοι» από τη Microsoft, είπε ο Γκίλις.

Μίνι iPhone

Προ ημερών το δίκτυο Bloomberg μετέδωσε ότι η Apple ετοιμάζει νέο, μικρότερο και φθηνότερο μοντέλο του iPhone.

Το ίδιο αναφέρει τώρα η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγή που είδε το πρωτότυπο της συσκευής «πριν από αρκετούς μήνες».

Το νέο τηλέφωνο, με την κωδική ονομασία N97, θα έχει το μισό μέγεθος και περίπου τη μισή τιμή σε σχέση με το iPhone 4, γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Apple επανασχεδιάζει επίσης την υπηρεσία online αποθήκευσης αρχείων MobileMe, η οποία κοστίζει σήμερα 99 με 149 δολάρια το χρόνο.

Η υπηρεσία, εκτιμά η Wall Street Journal, θα μπορούσε στο μέλλον να προσφέρεται δωρεάν, ώστε οι χρήστες να αποθηκεύουν online τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους, αντί στις ίδιες τις συσκευές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024