Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διάπυρα νέφη από τον Ήλιο κινούνται σαν τα γήινα σύννεφα

Διάπυρα νέφη από τον Ήλιο κινούνται σαν τα γήινα σύννεφα

Τα γιγάντια νέφη υπέρθερμου υλικού που εκτοξεύονται από τον Ήλιο, και ενίοτε απειλούν τη Γη, εμφανίζουν δίνες και άλλες αστάθειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα σύννεφα, δείχνουν εικόνες από το ηλιακό παρατηρητήριο SDO της NASA. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες των φυσικών να μοντελοποιήσουν και να προβλέψουν τον ηλιακό «καιρό».

Τα γιγάντια νέφη υπέρθερμου υλικού που εκτοξεύονται από τον Ήλιο, και ενίοτε απειλούν τη Γη, εμφανίζουν δίνες και άλλες αστάθειες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα σύννεφα, δείχνουν εικόνες από το ηλιακό παρατηρητήριο SDO της NASA.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες των φυσικών να μοντελοποιήσουν και να προβλέψουν τον ηλιακό «καιρό», περίπου όπως οι μετεωρολόγοι μπορούν να προβλέπουν τον καιρό στη Γη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ στη Βρετανία ανακάλυψαν τις δίνες στη διάρκεια μιας «εκτίναξης στεμματικού υλικού» (CME), δηλαδή μιας έκρηξης στην επιφάνεια του Ήλιου που σκορπίζει υπέρθερμα σωματίδια στο Διάστημα.

Οι διαταραχές στη ροή του υλικού εντοπίστηκαν σε εικόνες του νέου δορυφόρου SDO (Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής) οι οποίες ελήφθησαν στο άκρο της περιοχής του υπεριώδους. Η ακτινοβολία που αποτυπώνουν οι εικόνες αντιστοιχεί σε θερμοκρασία 11 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, πέρα από τις δυνατότητες προηγούμενων οργάνων.

Οι δίνες, αναφέρουν οι ερευνητές, μοιάζουν με τις «αστάθειες Κέλβιν-Χέλμχοτζ», οι οποίες παρατηρούνται σε ρέοντα υλικά όπως τα γήινα σύννεφα: ο ατμός του σύννεφου ταξιδεύει με διαφορετική ταχύτητα από ό,τι ο περιβάλλων αέρας, και η διαφορά αυτή οδηγεί στην εμφάνιση μικρών δινών στο όριο ανάμεσα στο σύννεφο και τον αέρα (όπως στην ένθετη αριστερά).

Στην περίπτωση του Ήλιου, οι αστάθειες Κέλβιν-Χέλμχοτζ εμφανίζονται λόγω της μεγάλης ταχύτητας και ενέργειας του υλικού που εκτινάσσεται, σε σχέση με την ηλιακή ατμόσφαιρα που παραμένει στη θέση της.

Τέτοιες αστάθειες είχε προβλεφθεί θεωρητικά να εμφανίζονται στις ηλιακές εκρήξεις, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται άμεσα στο ηλιακό στέμμα, δηλαδή την ηλιακή ατμόσφαιρα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Astrophysical Research Letters με επικεφαλής την Δρ Κλερ Φούλον. Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε προέκδοση εδώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024