Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εισβάλλοντα είδη καιροφυλακτούν στα οικοσυστήματα για δεκαετίες

Εισβάλλοντα είδη καιροφυλακτούν στα οικοσυστήματα για δεκαετίες

Ξένα είδη ζώων και φυτών που μεταφέρονται στην Ευρώπη από τον άνθρωπο συχνά καιροφυλακτούν για δεκαετίες πριν αρχίσουν να προκαλούν εμφανή προβλήματα στα οικοσυστήματα, προειδοποιεί μεγάλη διεθνής μελέτη.

Ξένα είδη ζώων και φυτών που μεταφέρονται στην Ευρώπη από τον άνθρωπο συχνά καιροφυλακτούν για δεκαετίες πριν αρχίσουν να προκαλούν εμφανή προβλήματα στα οικοσυστήματα, προειδοποιεί μεγάλη διεθνής μελέτη.

Τα ξενικά ή εισβάλλοντα είδη θεωρούνται σήμερα μια από τις κυριότερες αιτίες μαζικής εξαφάνισης ειδών. Προκαλούν επίσης σημαντικές οικονομικές ζημίες, οι οποίες εκτιμώνται στην περιοχή της Ευρώπης στα 12 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η νέα μελέτη, δημοσιευμένη στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, δείχνει ότι οι επιπτώσεις των εισβολών συχνά γίνονται ορατές με καθυστέρηση δεκαετιών.

«Αυτή η καθυστέρηση στη σχέση αιτίας-αποτελέσματος θα σήμαινε ότι […] οι σπόροι των μελλοντικών προβλημάτων έχουν ήδη σπαρεί» γράφουν οι ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η έρευνα κάλυψε 28 ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζοντας τόσο τα ξενικά είδη ζώων, όπως το ιαπωνικό ελάφι και η καναδική χήνα, όσο και τα ξενικά φυτά όπως η αμερικανική αμβροσία και η αμερικανική ψευδοακακία.

Τα δύο τελευταία είδη μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη το 19ο αιώνα και οι επιπτώσεις τους είναι ήδη ορατές: η αμερικανική αμβροσία ευθύνεται για πολλά περιστατικά αλλεργίας, ενώ η αμερικανική ψευδοακακία βλάπτει τα λιβάδια λόγω της ικανότητάς της να αποθηκεύει άζωτο.

Η μεταφορά ειδών από τη μια περιοχή του κόσμου στην άλλη έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των μεταφορών -οι εισβολείς μπορεί να κρύβονται οπουδήποτε, από τους χώρους φόρτωσης των αεροπλάνων μέχρι το έρμα των πλοίων και τις σόλες στα παπούτσια των ταξιδιωτών.

Μακριά από τους φυσικούς θηρευτές και τους ανταγωνιστές τους, τα ξενικά είδη μπορούν να πολλαπλασιαστούν εκτός ελέγχου στο νέο τους ενδιαίτημα.

Όπως έδειξε η τελευταία μελέτη, τα ξενικά έντομα και πτηνά συνήθως εδραιώνονται στα νέα οικοσυστήματα σχετικά γρήγορα, ενώ άλλα χρειάζονται δεκαετίες.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για αυτό το πρόβλημα άμεσα» τόνισε ο Στέφαν Ντάλινγκερ του Πανεπιστημίου της Βιέννης. «Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη σε μερικές δεκαετίες» προειδοποίησε.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής, οι μετακινήσεις ειδών επιταχύνονται όχι μόνο από τις σύγχρονες μεταφορές αλλά και από τη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

«Οι αυξημένες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την εξάπλωση ξενικών ειδών τα οποία περιορίζονται σήμερα από τις κλιματικές συνθήκες» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024