Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δέκα εννέα επιστημονικές μελέτες θα χρηματοδοτήσει το 2011 το Ίδρυμα Λάτση

Δέκα εννέα επιστημονικές μελέτες θα χρηματοδοτήσει το 2011 το Ίδρυμα Λάτση

Μπορούν δύο κίονες της Ακρόπολης να αποκαλύψουν το σεισμικό παρελθόν της Αθήνας; Είναι δυνατή η αναγέννηση μιας αποξηραμένης λίμνης; Ποιες οι μηχανικές ιδιότητες του γραφένιου, του πιο λεπτού και ταυτόχρονα του πιο ισχυρού υλικού στον κόσμο; Αυτά είναι μερικά από τα επιστημονικά ερωτήματα στις 19 μελέτες που θα χρηματοδοτήσει το 2011 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Μεταξύ των επιστημόνων που συμμετέχουν είναι ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής 2010.

Μπορούν δύο κίονες της Ακρόπολης να αποκαλύψουν το σεισμικό παρελθόν της Αθήνας; Είναι δυνατή η αναγέννηση μιας αποξηραμένης λίμνης; Ποιες οι μηχανικές ιδιότητες του γραφένιου, του πιο λεπτού και ταυτόχρονα του πιο ισχυρού υλικού στον κόσμο;

Αυτά είναι μερικά από τα επιστημονικά ερωτήματα που θα διερευνήσουν οι 19 ερευνητικής ομάδες που θα χρηματοδοτήσει το 2011 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Χρηματοδότησης Μελετών Ετήσιας Διάρκειας, με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση στην πρόσκληση δημόσια πρόσκληση ανήλθε φέτος στις 1.030 προτάσεις, αρκετά περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια του προγράμματος.

Οι 19 μελέτες που προκρίθηκαν προς χρηματοδότηση το 2011 δημιουργούν συνεργασίες του Ιδρύματος Λάτση με 14 ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ των 81 επιστήμονες που συμμετέχουν είναι και ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τις εργασίες του στο γραφένιο.

Οι τομείς στους οποίους εντάσσονται οι 19 μελέτες είναι:

Από το πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών: Γλωσσολογία, Σύγχρονη και Νεότερη Ιστορία, Αρχαιομετρία, Οικονομία.

Aπό το πεδίο των φυσικών επιστημών: Φυσική, Αστρονομία, Τεχνολογία Υλικών, Ρομποτική, Κλιματολογία, Ωκεανογραφία.

Aπό το πεδίο των επιστημών της ζωής: Παθοφυσιολογία, Διαγνωστικά Eργαλεία, Γενετική Μηχανική, Μοριακή Βιολογία, Οικολογία

Οι τίτλοι και οι συνοπτικές περιγραφές των 19 μελετών που επελέγησαν από την επιτροπή του ιδρύματος είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του Ιδρύματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024