Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπεγράφη στη Βουλιαγμένη η Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

Υπεγράφη στη Βουλιαγμένη η Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

Υπεγράφη στη Βουλιαγμένη η Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο», ένα κείμενο που δεσμεύει τις υπογράφουσες χώρες να αναλάβουν δράση και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τη Διακήρυξη υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, με πρώτους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Υπεγράφη στη Βουλιαγμένη η Διακήρυξη της «Πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο», ένα κείμενο που δεσμεύει τις υπογράφουσες χώρες να αναλάβουν δράση και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τη Διακήρυξη υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών, με πρώτους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Η εντυπωσιακή συμμετοχή μας εδώ, αποδεικνύει ότι συνειδητοποιούμε την απειλή από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, για τον πολιτισμό, την οικονομία, την ασφάλεια, την ποιότητα της ζωής μας, αλλά, κυρίως, αποδεικνύει την κοινή βούληση, παρά τις διαφορές και τις συγκρούσεις, γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωση όλων μας»,τόνισε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, αμέσως μετά την υπογραφή.

Αλλά οι απειλές γεννούν και ευκαιρίες και στην Ελλάδα η ευκαιρία λέγεται «πράσινη ανάπτυξη», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «πράσινη ανάπτυξη» θα προσφέρει το όχημα να κερδίσουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι η ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, για διαφορετικό τουρισμό, διαφορετική, πιο ποιοτική, γεωργία, για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει το αιολικό δυναμικό και η γεωθερμία και τόνισε ότι τα επόμενα 5-6 χρόνια μπορούμε να δημιουργήσουμε 250.000 θέσεις εργασίας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επενδύσεις ύψους 45 δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ένα άλλο παράδειγμα εφαρμογής της «πράσινης ανάπτυξης», είναι η ανακαίνιση των κτιρίων μας προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, μια δραστηριότητα που και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα μειώσει τα τιμολόγια των πολιτών.

Ως επιστέγασμα ενός «πράσινου μοντέλου» ανάπτυξης, ανέφερε την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που θα οδηγήσει σε μια «νέα στάση ζωής» και από το οποίο θα προκύψουν «νέα επαγγέλματα και νέα τεχνογνωσία».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ.Ερντογάν ερωτηθείς από για τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, απάντησε ότι η χώρα του έχει υπογράψει τη συμφωνία του Κιότο και έχει ετοιμάσει εθνικό σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο έχει ενσωματώσει στο αναπτυξιακό πρόγραμμά της.

Επίσης, στο πλαίσιο των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και στο κεφάλαιο για το περιβάλλον έχει λάβει μέτρα για τη δασοπροστασία, το νερό, τις οικοδομές, για τις εκπομπές καυσαερίων. Έχουμε νέα προσέγγιση στην ενέργεια προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης, της αποδοτικότητας και της αξιοποίησης των ΑΠΕ, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ ερωτηθείς για το νερό και τη διαχείρισή του, απάντησε ότι «βεβαίως και έχουμε έλλειψη νερού, όχι μόνον από τη μείωση των βροχοπτώσεων, αλλά και από μια τεχνητή πτυχή».

Οι Παλαιστίνιοι, είπε, έχουν πρόσβαση στο 10% των υδάτινων πόρων της περιοχής, έναντι του 90% που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί και είναι πολύ πιο κάτω από αυτό που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στη Γάζα, είπε , αν και εμφανίσθηκε αισιόδοξος από τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.

Στην αύξηση του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας αλλά και στο ζήτημα της μείωσης των αποθεμάτων νερού στην περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι στη δική του παρέμβαση.

Το ζήτημα του νερού είναι ένα θέμα που ακόμα δεν έχουμε αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε, επεσήμανε και σημείωσε ότι το θέμα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, εάν συνδυαστεί με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καθώς χώρες όπως η Μάλτα, βρίσκονται στη μέση μιας διαδρομής, την οποία χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους κύματα μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα,ο Γκόνζι αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η μείωση των διαθεσίμων νερού θα επηρεάσει αρνητικά μεσογειακές χώρες που στηρίζονται στον Τουρισμό, όπως η δική του, και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του αυτή, χαρακτηρίζοντάς της ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος,ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φίλιπ Μέισταντ επέμεινε στην άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και κυρίως την πρόληψη και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει ήδη προγραμματίσει να διαθέσει περίπου 21 δισ. ευρώ σε προγράμματα που θα αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι το 2020.

Επίσης, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση και διεύρυνση της χρήσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τόσο από τη μείωση της εκπομπής των ρύπων όσο και από τη διαμόρφωση νέων θέσεων εργασίας.

Την υπογραφή της Διακήρυξης προλόγισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ.Κουβέλης καλώντας τους συμμετέχοντες, πολιτικούς, επιστήμονες, οργανισμούς και ακτιβιστές να δώσουν στην σημερινή Πρωτοβουλία «σάρκα και οστά».

Ο δε Γιώργος Παπανδρέου συνόψισε με μια αποστροφή του για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η «Πρωτοβουλία»,λέγοντας ότι πρόκειται για έναν άλλο τρόπο ζωής ποιοτικό σε όλες τις πτυχές του, απέναντι στο καταναλωτικό μοντέλο που ξέραμε μέχρι τώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024