Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρή ασθένεια των βοοειδών «εξαλείφθηκε από τον πλανήτη»

Σοβαρή ασθένεια των βοοειδών «εξαλείφθηκε από τον πλανήτη»

Ο θανατηφόρος ιός του τύφου των βοοειδών, που μέχρι πρόσφατα αποδεκάτιζε ολόκληρα κοπάδια σε μεγάλο μέρος το κόσμου, έχει πιθανότατα εξαλειφθεί από τον πλανήτη χάρη σε ένα εντατικό πρόγραμμα εξετάσεων και εμβολιασμών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Η μόνη άλλη ιογενής ασθένεια που έχει καταφέρει να εξαφανίσει ο άνθρωπος είναι η ευλογιά.

Ο θανατηφόρος ιός του τύφου των βοοειδών, που μέχρι πρόσφατα αποδεκάτιζε ολόκληρα κοπάδια σε μεγάλο μέρος το κόσμου, έχει πιθανότατα εξαλειφθεί από τον πλανήτη χάρη σε ένα εντατικό πρόγραμμα εξετάσεων και εμβολιασμών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO)

Αυτό θα καθιστούσε τον τύφο των βοοειδών μόλις τη δεύτερη ιογενή ασθένεια που εξαφανίζει ο άνθρωπος, έπειτα από ιό της ευλογιάς.

«Από τα μέσα του 2010, o FAO είναι πεπεισμένος ότι ο ιός του τύφου των βοοειδών έχει εξαλειφθεί από την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβική Χερσόνησο και την Αφρική» αναφέρει η τελευταία έκθεση προόδου για το θέμα.

Η επίσημη ανακοίνωση για την εξάλειψη της ασθένειας αναμένεται του χρόνου, αναφέρει το BBC.

Ο ιός RPV της ασθένειας προκαλεί πυρετό, έλκη στο στόμα, διάρροια, νέκρωση των λεμφαδένων και τελικά θάνατο.

Όταν έφτασε στην Αφρική από την Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, σκότωσε το 80 με 90 τοις εκατό των αγελάδων και των βούβαλων που εκτρέφονταν στην ήπειρο.

Το εμβόλιο κατά του τύφου των βοοειδών αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960, ωστόσο τα προηγούμενα προγράμματα εμβολιασμών απέτυχαν λόγω ελλιπούς συνεργασίας των κυβερνήσεων. Δεξαμενές του ιού παρέμειναν στις εμπόλεμες περιοχές του Σουδάν και της Σομαλίας, μεταξύ άλλων.

Η επιτυχία του τελευταίου προγράμματος του FAO οφείλεται όχι μόνο στον καλύτερο συντονισμό, αλλά και στη διάθεση μιας απλής εξέτασης που επιτρέπει στους φτωχούς εκτροφείς να αναγνωρίζουν μόνοι τους τα άρρωστα ζώα.

O OHE επιβεβαίωσε την οριστική εξάλειψη της ευλογιάς το 1979. Η επόμενη ιογενής ανθρώπινη ασθένεια που αναμένεται να εξαλειφθεί σχετικά σύντομα από τον πλανήτη είναι η πολιομυελίτιδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024