Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πανίσχυρα αντιβιοτικά «βρέθηκαν στον εγκέφαλο των κατσαρίδων»

Πανίσχυρα αντιβιοτικά «βρέθηκαν στον εγκέφαλο των κατσαρίδων»

Οι κατσαρίδες που σπεύδουμε να εξοντώνουμε θα μπορούσαν μια μέρα να μας σώσουν τη ζωή. Ο εγκέφαλός τους, όπως και ο εγκέφαλος των ακρίδων, φαίνεται πως περιέχει αντιβιοτικά ικανά να σκοτώνουν το MRSA, ένα διαβόητο ανθεκτικό μικρόβιο που ευθύνεται για πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι κατσαρίδες που σπεύδουμε να εξοντώνουμε θα μπορούσαν μια μέρα να μας σώσουν τη ζωή. Ο εγκέφαλός τους, όπως και ο εγκέφαλος των ακρίδων, φαίνεται πως περιέχει αντιβιοτικά ικανά να σκοτώνουν ένα διαβόητο ανθεκτικό μικρόβιο, αιτία πολλών νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Εννέα ουσίες που απομονώθηκαν από το νευρικό σύστημα των εντόμων εξουδετερώνουν το επικίνδυνο βακτήριο MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος με ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη), ανακοίνωσαν ερευνητές σε συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, οι ίδιες ουσίες αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές κατά του κολοβακτηρίου Escerichia coli, συχνής αιτίας ουρολοιμώξεων.

Ακόμα και σε πολύ μεγάλη αραίωση, οι ουσίες που δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο σκότωσαν το 90% των μικροβίων, δήλωσε στο BBC ο Σάιμον Λι, επικεφαλής των πειραμάτων στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

«Τα συμβατικά αντιβιοτικά μειώνουν τον αριθμό των βακτηρίων και αφήνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα. Το να έχουμε κάτι που σκοτώνει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό μικροβίων, παραμένοντας μάλιστα τόσο δραστικό σε χαμηλή δόση, είναι πολλά υποσχόμενο» σχολίασε.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι οι κατσαρίδες χρειάστηκαν να αναπτύξουν αυτού του είδους τα αντιβιοτικά για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα μικρόβια στα βρόμικα περιβάλλοντα όπου ζουν. Η αντιμικροβιακή προστασία είναι απολύτως απαραίτητη για τον εγκέφαλο αυτών των εντόμων, είπε ο Δρ Λι:

«Πρέπει να έχουν κάποιου είδους άμυνα έναντι των μικροοργανισμών. Πιστεύουμε ότι το νευρικό σύστημα πρέπει να παραμένει υπό διαρκή προστασία, επειδή αν πάψει να λειτουργεί το έντομο πεθαίνει. Μπορεί όμως να υποστεί βλάβες σε περιφερειακές δομές χωρίς να πεθάνει» εξήγησε.

Οι νέες αντιμικροβιακές ουσίες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, πιστεύεται όμως ότι είναι πρωτεΐνες, οι οποίες είναι γενικά δύσκολο να παραχθούν σε βιομηχανική κλίμακα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024