Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην τελική φάση η οδύσσεια του ανακυκλωμένου καταμαράν Plastiki

Στην τελική φάση η οδύσσεια του ανακυκλωμένου καταμαράν Plastiki

Ένα πλοίο κατασκευασμένο από 12.500 πλαστικά μπουκάλια αναχωρεί αυτή την εβδομάδα για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, έναν φιλόδοξο διάπλου του Ειρηνικού με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ωκεανών.

Ένα πλοίο κατασκευασμένο από 12.500 πλαστικά μπουκάλια αναχωρεί αυτή την
εβδομάδα για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, έναν φιλόδοξο
διάπλου του
Ειρηνικού με στόχο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ωκεανών.

Το Plastiki -εμπνευσμένο από την ανάλογη αποστολή της σχεδίας Kon-Tiki το 1947- έχει ήδη διανύσει 12.860 χιλιόμετρα στο ταξίδι του από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Σίδνεϊ.

Έπειτα από 108 ημέρες στη θάλασσα, το πλαστικό καταμαράν αναμένεται τώρα να αναχωρήσει από τη Νέα Καληδονία στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό για τον τελικό προορισμό του στην Αυστραλία.
«Φαίνεται ότι αύριο θα είναι έτοιμοι για αναχώρηση» δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αποστολής.

Η ιδέα για την κατασκευή του Plastiki ανήκει στον Ντέιβιντ ντε Ρόθτσαϊλντ, νεαρό κληρονόμο της γνωστής βρετανικής οικογένειας τραπεζιτών.

Έμπνευση για την αποστολή ήταν ο Νορβηγός εξερευνητής Θορ Χέγιερνταλ, ο οποίος το 1947 ταξίδεψε από τη Νότιο Αμερική στην Πολυνησία με την ιστορική σχεδία Kon-Tiki, κατασκευασμένη από ξύλο μπάλσα (o Χέγιερνταλ πίστευε ότι οι ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής είχαν αποικίσει την Πολυνησία πριν από την εποχή του Κολόμβου).

Παρά τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο αποστολές, το ταξίδι του Plastiki έχει διαφορετικό στόχο: «Το πλήρωμα του Plastiki ελπίζει να εμπνεύσει τον κόσμο ώστε να περιορίσει, να επαναχρησιμοποιήσει, να ανακυκλώσει, και τελικά να αρνηθεί τα πλαστικά μίας χρήσης» εξήγησε η εκπρόσωπος της αποστολής. Οι οργανωτές διαμαρτύρονται επίσης για την υπεραλίευση και την κλιματική αλλαγή.

Τα μπουκάλια από τα οποία αποτελείται το Plastiki έχουν ενσωματωθεί σε μια κατασκευή που θυμίζει την εσωτερική δομή ενός ροδιού, και δίνει στο σκάφος το 68% της πλευστότητάς του. Όλα τα υλικά του σκάφους συγκρατούνται με λωρίδες του ανακυκλωμένου πλαστικού Seretex και με οργανική κόλλα από φιστίκια και ζαχαροκάλαμα.

Η ενέργεια που απαιτεί το σκάφος προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και γεννήτριες που αξιοποιούν τη δύναμη των κυμάτων.

Το ταξίδι αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024