Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σπάνια αποδεικνύεται η «ανδρική κλιμακτήριος»

Σπάνια αποδεικνύεται η «ανδρική κλιμακτήριος»

Για πολλούς μεσήλικους και ηλικιωμένους άνδρες, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η πεσμένη διάθεση και η έλλειψη ενέργειας είναι μια φυσική συνέπεια του γήρατος και δεν οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης: Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η ανδρόπαυση, γνωστή και ως «ανδρική κλιμακτήριος», είναι πολύ πιο σπάνια από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Για πολλούς μεσήλικους και ηλικιωμένους άνδρες, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η πεσμένη διάθεση και η έλλειψη ενέργειας είναι μια φυσική
συνέπεια του γήρατος και δεν οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης:
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η ανδρόπαυση, γνωστή και ως «ανδρική
κλιμακτήριος», είναι πολύ πιο σπάνια από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Μόνο το 2% των ανδρών ηλικίας 40 έως 79 ετών πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της ανδρόπαυσης, αναφέρουν οι Βρετανοί ερευνητές στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Προηγούμενες μελέτες υποδείκνυαν ότι η ανδρόπαυση είναι πολύ πιο συχνή, και εκατομμύρια Αμερικανοί μεσήλικες ακολουθούν σήμερα θεραπεία με τεστοστερόνη για να αντιμετωπίσουν την αμφιλεγόμενη πάθηση.

Όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι πολλά από τα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με τη χαμηλή τεστοστερόνη στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με την ορμόνη και είναι απλώς συμπτώματα του γήρατος.

«Η εφαρμογή των νέων κριτηρίων μπορεί να περιορίσει την υπερδιάγνωση του υπογοναδισμού και να μειώσει την ασύνετη χρήση τεστοστερόνης μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών» γράφει η ερευνητική ομάδα. Υπογοναδισμός είναι η μειωμένη λειτουργία των γονάδων που παράγουν σεξουαλικές ορμόνες, δηλαδή των όρχεων στην περίπτωση των ανδρών.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Δρ Φρέντερικ Γου και οι συνεργάτες του εξέτασαν ένα τυχαιοποιημένο δείγμα 3.000 μεσήλικων και ηλικιωμένων ανδρών στην Ευρώπη.

Η ανάλυση έδειξε ότι πολλά από τα συμπτώματα που είχαν αποδοθεί στον υπογοναδισμό -όπως το αίσθημα κόπωσης, η πεσμένη ενέργεια, το άγχος και οι αλλαγές του ύπνου- συνήθως δεν σχετίζονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μόνο τρία συμπτώματα βρέθηκαν να συνδέονται με μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης: λιγότερες πρωινές στύσεις, λιγότερες σεξουαλικές σκέψεις και στυτική δυσλειτουργία.

Ωστόσο τα συμπτώματα αυτά απαντώνται ακόμα και σε άνδρες με επίπεδα τεστοστερόνης εντός των φυσιολογικών ορίων για την ηλικία τους. Για παράδειγμα, προβλήματα στύσης ανέφερε σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν εμφάνιζαν υπογοναδισμό.

Οι ερευνητές καταλήγουν σε νέα, αυστηρότερα κριτήρια για τη διάγνωση ανδρόπαυσης: σεξουαλικά προβλήματα και επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 3,2 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος. Η συγκέντρωση αυτή είναι η μισή από το κατώτερο φυσιολογικό όριο για τους μεσήλικες άνδρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024