Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος, διεθνής φορέας για τη βιοποικιλότητα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Νέος, διεθνής φορέας για τη βιοποικιλότητα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Εκπρόσωποι 85 χωρών ενέκριναν σε συνάντηση του ΟΗΕ τη σύσταση ενός διεθνούς φορέα που θα συντάσσει επιστημονικές εκθέσεις για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να βασίζεται στο μέλλον η διεθνής περιβαλλοντική πολιτική. H IPBES θα κάνει για τη βιοποικιλότητα ό,τι κάνει για το κλίμα η IPCC.

Εκπρόσωποι 85 χωρών ενέκριναν σε συνάντηση του ΟΗΕ τη σύσταση ενός διεθνούς φορέα που θα συντάσσει επιστημονικές εκθέσεις για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να βασίζεται στο μέλλον η διεθνής περιβαλλοντική πολιτική.

Η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων, ή IPBES για συντομία, θα κάνει για τη βιοποικιλότητα ό,τι κάνει σήμερα για το κλίμα η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC):

Θα εξετάζει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών, θα τα αξιολογεί, θα προχωρά σε προβλέψεις και θα εκδίδει εκθέσεις για την κατάσταση και την πιθανή πορεία των οικοσυστημάτων.

O όρος «υπηρεσίες οικοσυστημάτων» αναφέρεται σε φυσικούς πόρους όπως το νερό, η ξυλεία και τα αλιεύματα.

Ο νέος φορέας θα αποφύγει πάντως την άμεση ανάμειξη με την πολιτική και δεν θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις. H IPBES «δεν πρέπει να υπαγορεύει πολιτικές. Αυτό έχει κρίσιμη σημασία για να μην «σκοτώσουμε» τη διαδικασία» δήλωσε στο Nature.com ο Ρόμπερτ Ουάτσον, επιστημονικός σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η σύσταση του φορέα αποφασίστηκε σε συνέδριο του ΟΗΕ στην πόλη Μπουσάν της Ν.Κορέας. Η πρώτη σύνοδος της IPBES προγραμματίζεται τώρα για το 2011, αν και οι πηγές χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Το 2010 έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ρυθμός εξαφάνισης ειδών είναι σήμερα 1.000 έως 10.000 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024