Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνεται η πιθανότητα καταστροφικού σεισμού στις δυτικές ΗΠΑ

Αυξάνεται η πιθανότητα καταστροφικού σεισμού στις δυτικές ΗΠΑ

Το γιγάντιο ρήγμα που εκτείνεται κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής των ΗΠΑ έχει 37% πιθανότητα να προκαλέσει σεισμό έντασης τουλάχιστον 8 βαθμών τα επόμενα 50 χρόνια, εκτιμούν Αμερικανοί γεωλόγοι και συνιστούν στις Αρχές να λάβουν την έρευνα υπόψη.

Το γιγάντιο ρήγμα που εκτείνεται κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής των
ΗΠΑ έχει 37% πιθανότητα να προκαλέσει σεισμό έντασης τουλάχιστον 8
βαθμών τα επόμενα 50 χρόνια, εκτιμούν Αμερικανοί γεωλόγοι.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, η νέα μελέτη είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η πιθανότητα εκτιμάτο μόλις στο 10-15%.

«Οι δημόσιοι αξιωματούχοι θα πρέπει να θεωρούν αυτό το σεισμό πραγματική πιθανότητα για τα επόμενα 50 χρόνια» σχολίασε ο Κρις Γκολντφίνγκερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Η ομάδα του Γκολντφίνγκερ μελέτησε τη λεγόμενη ζώνη υποβύθισης Κασκέιντια, ένα ρήγμα μήκους 1.000 χλμ που βρίσκεται έξω από τις βορειοδυτικές ακτές της Αμερικής. Στη ζώνη αυτή, μια μικρή τεκτονική πλάκα που ονομάζεται Χουάν ντε Φούκα βυθίζεται κάτω από την τεκτονική πλάκα της Βορείου Αμερικής.

Οι ερευνητές αναζήτησαν ίχνη υποβρύχιων κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από σεισμούς στο ρήγμα και πραγματοποίησαν διάφορες αναλύσεις σε δείγματα από το βυθό.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα τελευταία 10.000 χρόνια το ρήγμα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 41 σεισμούς, από τους οποίους οι 22 είχαν ένταση γύρω στους 8 βαθμούς και οι 19 είχαν ένταση τουλάχιστον 9 βαθμών.

Αυτό σημαίνει ότι οι ισχυροί σεισμοί στη ζώνη Κασκέιντια είναι συχνότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί και εκδηλώνονται κατά μέσο όρο μια φορά ανά 240 χρόνια.

Δεδομένου ότι ο τελευταίος σεισμός στη ζώνη υποβύθισης εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο του 1700, ο επόμενος μεγάλος σεισμός έχει ήδη καθυστερήσει και υπάρχει 37% πιθανότητα να εκδηλωθεί μέσα στον επόμενο μισό αιώνα.

H δόνηση, εκτιμούν οι γεωλόγοι, θα ήταν τουλάχιστον εξίσου ισχυρός με τον σεισμό που έπληξε τη Χιλή φέτος τον Φεβρουάριο.

Η έρευνα πρόκειται να δημοσιευτεί ως μονογραφή σε επιθεώρηση της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας (USGS).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024