Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μη αναστρέψιμη» η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 2 μέτρα, λένε επιστήμονες

«Μη αναστρέψιμη» η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 2 μέτρα, λένε επιστήμονες

Πρακτικά μη αναστρέψιμη θεωρούν επιστήμονες την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης στους επόμενους αιώνες, ακόμη και αν μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η καλύτερη εξέλιξη είναι να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός της αύξησης μετά από σταθεροποίηση της θερμοκρασίας.

106

Πρακτικά μη αναστρέψιμη θεωρούν επιστήμονες την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης στους επόμενους αιώνες, ακόμη και αν μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Γερμανοί επιστήμονες, συμμετέχοντας σε διεθνές συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν ότι η καλύτερη πιθανή εξέλιξη είναι να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός της αύξησης μετά από σταθεροποίηση της θερμοκρασίας.

«Η ουσία του προβλήματος της στάθμης της θάλασσας είναι ότι από τη στιγμή που αρχίσει, η άνοδος είναι πρακτικά μη αναστρέψιμη» προειδοποιεί ο επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πότσνταμ στη Γερμανία Στέφαν Ράμστορφ.

«Δεν βλέπω το πώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αυτή την άνοδο, ακόμη και αν φθάσουμε σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» πρόσθεσε, λέγοντας ότι καλύτερη εξέλιξη είναι να ανέρχεται, μετά τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με σταθερό ρυθμό «για τους επόμενους αιώνες» η στάθμη της θάλασσας, και να μην επιταχύνεται.

«Ακόμη κι αν περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, θα εξακολουθούμε να έχουμε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά δύο μέτρα τους επόμενους αιώνες, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων νησιωτικών χωρών» υποστήριξε. Η πλέον αισιόδοξη εκτίμησή του κάνει λόγο για άνοδο κατά ένα μέτρο της στάθμης αυτόν τον αιώνα στην περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου και κατά έως και πέντε μέτρα μέσα στα επόμενα τριακόσια χρόνια.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι η τήξη των πάγων αποκτά κεκτημένη ταχύτητα, θερμαίνοντας την ατμόσφαιρα καθώς λιγότερη ποσότητα χιονιού αντανακλά λιγότερη θερμότητα.

«Ακόμη κι αν μειώσουμε τις εκπομπές σε όλον τον πλανήτη, από τη στιγμή που αυτό ξεκινήσει είναι μη αναστρέψιμο. Συμπεραίνω ότι μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου αυξάνει την πιθανότητα της μείωσης των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία κατά 50% ή και περισσότερο» λέει ο Πίερ Φέλινγκα του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο κατά περίπου εφτά μέτρα της στάθμης της θάλασσας σε διάστημα 300 με 1.200 χρόνων» πρόσθεσε.

Παροδικό φαινόμενο;

Οι ομιλητές στο συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στήριξαν τις απόψεις τους λέγοντας ότι πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης ήταν κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος και η στάθμη της θάλασσας κατά είκοσι τρία με είκοσι πέντε μέτρα υψηλότερη. Ενώ, πριν από 122.000 χρόνια πριν ήταν κατά 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος και η στάθμη της θάλασσας κατά δέκα μέτρα υψηλότερη.

«Αυτό που παρατηρούμε σήμερα στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, μπορεί να είναι παροδικό φαινόμενο αλλά μπορεί να είναι και η απαρχή αυτού που συνέβαινε πριν από 122.000 χρόνια» είπε ο Π.Φέλινγκα.

Περί τα 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη ζουν σε πεδιάδες με συχνά εποχιακά πλημμυρικά φαινόμενα, τόνισε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Νίκολς του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 0,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 5% του παγκόσμιου πλούτου, λόγω της ύπαρξης σε αυτές τις περιοχές αεροδρομίων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η προστασία των ακτών – το κόστος της οποίας οι ομιλητές τοποθέτησαν μεταξύ 50 δισ. δολαρίων ετησίως το 2020 και 215 δισ. δολαρίων ετησίως το 2100 – μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια γης και περιουσιακών στοιχείων, υποστήριξε ο Ρ.Νίκολς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024