Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συχνή η «αποσιώπηση» κλινικών μελετών με αρνητικά αποτελέσματα

Συχνή η «αποσιώπηση» κλινικών μελετών με αρνητικά αποτελέσματα

Η «επιλεκτική δημοσίευση» των δεδομένων από κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ συνεχίζεται και σήμερα, παρά το μητρώο που δημιούργησε η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες.

36

Η «επιλεκτική δημοσίευση» των δεδομένων από κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ συνεχίζεται και σήμερα, παρά το μητρώο που δημιούργησε η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες.

Το ηλεκτρονικό μητρώο ClinicalTrials.gov δημιουργήθηκε το 2000 από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη δημοσίευσης των κλινικών μελετών που δίνουν αρνητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, όλες οι κλινικές δοκιμές για προϊόντα που ελέγχονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρέπει να δηλώνονται στο μητρώο.

Το σύστημα παρουσιάζει ανεπάρκειες, δείχνουν τώρα δύο νέες έρευνες. Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, η πρώτη δείχνει ότι πολλές κλινικές μελέτες εξακολουθούν να μην δηλώνονται στο μητρώο. Η δεύτερη δείχνει, από την αντίθετη πλευρά, ότι τα αποτελέσματα πολλών μελετών που καταχωρούνται στο μητρώο δεν δημοσιεύονται τελικά σε επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Η ομάδα του Φιλίπ Ραβό στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού εξέτασε 323 μελέτες Καρδιολογίας, Ρευματολογίας και Γαστρεντερολογίας. Μόνο το 46% των μελετών αυτών είχαν δηλωθεί στο ClinicalTrials.gov, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of the American Medical Association.

Στη δεύτερη μελέτη, o Τζόζεφ Ρος, της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, εξετάζει 677 κλινικές μελέτες στις φάσεις ΙΙ έως ΙV που είχαν καταχωρηθεί στο μητρώο και ολοκληρώθηκαν πριν από το 2006. Από τις μελέτες αυτές, μόνο το 46% δημοσιεύτηκαν τελικά σε επιστημονικές επιθεωρήσεις, αναφέρει ο Ρος στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Medicine.

Το φαινόμενο της επιλεκτικής δημοσίευσης ήταν εντονότερο στις μελέτες που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες -μόνο το 40% των καταχωρημένων μελετών εμφανίζεται στη βιβλιογραφία.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ακόμα και οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δεν εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις -το αντίστοιχο ποσοστό δημοσίευσης είναι μόλις 47%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024