Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλικός «βηματοδότης» εγκρίθηκε κατά της ψυχαναγκαστικής διαταραχής

Εγκεφαλικός «βηματοδότης» εγκρίθηκε κατά της ψυχαναγκαστικής διαταραχής

Εμφυτεύσιμη συσκευή διέγερσης του εγκεφάλου έλαβε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αντιμετώπιση της βαριάς ψυχαναγκαστικής διαταραχής, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Medtronic που την παράγει. Παρόμοιες συσκευές χρησιμοποιούνται κατά της νόσου του Πάρκινσον και της κατάθλιψης.

36

Εμφυτεύσιμη συσκευή διέγερσης του εγκεφάλου έλαβε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές για την αντιμετώπιση της βαριάς ψυχαναγκαστικής διαταραχής, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Medtronic που την παράγει.

Είναι η πρώτη φορά που ένα σύστημα ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου παίρνει το πράσινο φως στην ΕΕ για την αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών, επισημαίνει η εταιρεία, με έδρα τη Μινεάπολις.

Παρόμοιες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν εμφυτευτεί ήδη σε ασθενείς με δυστονία ή με νόσο του Πάρκινσον, ενώ στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση της βαριάς κατάθλιψης που δεν ανταποκρίνεται στις στάνταρτ θεραπείες.

Η(ιδεο)ψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια αγχώδης ψυχική νόσος στην οποία οι ασθενείς έχουν ενοχλητικές εμμονές που μπορεί για παράδειγμα να περιστρέφονται γύρω τον κίνδυνο ατυχημάτων ή μόλυνσης από μικρόβια. Σε μια μάταιη προσπάθεια να απαλλαγούν από αυτές τις ανησυχίες, οι ασθενείς ακολουθούν ένα δικό τους επαναλαμβανόμενο «τελετουργικό», όπως το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών ή το συνεχές μέτρημα.

Ησυσκευή Reclaim TBS της Medtonic λειτουργεί με μπαταρία όπως οι καρδιακοί βηματοδότες. Εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, είτε κοντά στον αυχένα είτε στην κοιλιά, και στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο μέσω ενός καλωδίου που καταλήγει σε ηλεκτρόδια.

Τα ηλεκτρικά σήματα διεγείρουν και τα δύο ημισφαίρια έτσι ώστε να κατευνάσουν τις ψυχαναγκαστικές ιδέες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου προσφέρει λειτουργική βελτίωση και μείωση των συμπτωμάτων στα τρία τέταρτα των ασθενών που πληρούν τα κριτήρια για την επέμβαση.

Σύμφωνα με τη Medtronic, η οποία δοκιμάζει το σύστημα Reclaim και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, στην πλειονότητα των ασθενών η αξιολόγησε άλλαξε από τη «βαριά» στη «μέτρια» ή «ήπια» ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Η συσκευή είχε λάβει έγκριση στις ΗΠΑ από το Φεβρουάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024