Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακόμα και οι κατσαρίδες παχαίνουν με κακή διατροφή

Ακόμα και οι κατσαρίδες παχαίνουν με κακή διατροφή

Τα κατσαριδάκια που δεν τρέφονται σωστά παχαίνουν και όταν μεγαλώσουν δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά, δείχνουν τα πειράματα εντομολόγων στη Βρετανία. Ακόμα και τα έντομα πρέπει να μαθαίνουν από μικρά να τρώνε το πλιγούρι τους.

36

Τα κατσαριδάκια που δεν τρέφονται σωστά παχαίνουν και όταν μεγαλώσουν δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά, δείχνουν τα πειράματα εντομολόγων στη Βρετανία. Ακόμα και τα έντομα πρέπει να μαθαίνουν από μικρά νατρώνε το πλιγούρι τους.

Η Δρ Πατρίσια Μουρ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, η οποία μελετά εδώ και δέκα χρόνια τα ανεπιθύμητα έντομα, ήταν περίεργη να μάθει πώς η συμπεριφορά ζευγαρώματος των κατσαρίδων επηρεάζεται από τη διατροφή τους, ειδικά σε νεαρή ηλικία.

Για να το διαπιστώσει πήρε θηλυκές νύμφες και τις χώρισε σε δύο ομάδες: η μία τρεφόταν μόνο με ψαροτροφή, η οποία προσφέρει κυρίως πρωτεΐνες, ενώ η άλλη κατανάλωνε και κουάκερ (πλιγούρι βρώμης), το οποίο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Και οι δύο ομάδες μπορούσαννα καταναλώνουν όση τροφή ήθελαν. Η διαφορά «ήταν στην ποιότητα όχι στην ποσότητα» σχολιάζει η Μουρ στο LiveSciences.com.

Όταν οι κατσαρίδες ολοκλήρωσαν την τελευταία τους έκδυση και έγιναν πλέον ενήλικες, ορισμένα έντομα της κάθε ομάδας άλλαξαν διατροφή, από υγιεινή σε ανθυγιεινή ή το αντίστροφο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις τελικές τους παρατηρήσεις 18 ημέρες μετά την αλλαγή διαιτολογίου. Διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια ζωής ήταν ίδια και στις δύο ομάδες, ωστόσο οι κατσαρίδες που δεν είχαν φάει βρώμη ήταν πιο παχιές και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν.

Ήταν επίσης λιγότερο πρόθυμες να ζευγαρώσουν και λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν απογόνους.

Το εντυπωσιακό ήταν πως οιαρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής παρέμειναν εμφανείς ακόμα και στις κατσαρίδες που ως ενήλικες πέρασαν στην υγιεινή διατροφή.

Η αιτία αυτής της διαφοράς παραμένει άγνωστη, η Δρ Μουρ ωστόσο υποψιάζεται ότι η κακή διατροφή κάνει τις κατσαρίδες να αποθηκεύουν λίπος χωρίς να μεγαλώνουν σε μέγεθος, ώστε να επιζήσουν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη τροφής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024