Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πείραμα καταγράφει την επίδραση της γρίπης των χοίρων στους χοίρους

Πείραμα καταγράφει την επίδραση της γρίπης των χοίρων στους χοίρους

Η γρίπη Η1Ν1 προκαλεί σοβαρή, όχι όμως θανατηφόρο, λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και στα γουρούνια, ανακοίνωσαν ερευνητές στην Ταϊλάνδη. Η ίωση διήρκεσε γύρω στη μια εβδομάδα και προκάλεσε ορατές βλάβες στους πνεύμονες των πειραματόζωων, χωρίς όμως να τα σκοτώσει.

36

Η γρίπη Η1Ν1 προκαλεί σοβαρή, όχι όμως θανατηφόρο, λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και στα γουρούνια, ανακοίνωσαν ερευνητές στην Ταϊλάνδη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τσουλαλονγκόρν μόλυναν γουρουνάκια, ηλικίας 22 ημερών, τόσο με τον ιό Η1Ν1, ο οποίος προκάλεσε την επιδημία στο Μεξικό, όσο και με τον λιγότερο επικίνδυνο υπότυπο H3N2 της γρίπης των χοίρων.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και οι δύο υπότυποι της γρίπης των χοίρων προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης και βλάβες στους πνεύμονες απογαλακτισμένων χοίρων. Ωστόσο η σοβαρότητα της λοίμωξης, όσον αφορά τόσο τις μακροσκοπικές όσο και τις μακροσκοπικές βλάβες των πνευμόνων, ήταν μεγαλύτερη στους χοίρους που μολύνθηκαν από τον H1N1» αναφέρουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση Virology Journal.

Τα γουρουνάκια εμφάνισαν τα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη και στους ανθρώπους: καταρροή, βήχα, φτέρνισμα, καθώς και επιπεφυκίτιδα.

Τα πειραματόζωα εμφάνισαν συμπτώματα μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση και άρχισαν να αποβάλλουν μολυσματικά σταγονίδια δύο ημέρες μετά τη μόλυνση.

Οι ερευνητές προχώρησαν στη θανάτωση ορισμένων χοίρων για να εξετάσουν τους πνεύμονες και εντόπισαν σκούρες μοβ κηλίδες στο ένα τρίτο της επιφάνειάς τους, ορατές μάλιστα με γυμνό μάτι. Οι βλάβες αυτές ήταν εντονότερες δύο ημέρες μετά τη μόλυνση, στη συνέχεια όμως υποχώρησαν.

Η ίωση διήρκεσε περίπου μία εβδομάδα και κανένα από τα γουρουνάκια δεν πέθανε από την ασθένεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024