Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεταλλική επίστρωση κάνει το μετάξι της αράχνης ακόμα ισχυρότερο

Μεταλλική επίστρωση κάνει το μετάξι της αράχνης ακόμα ισχυρότερο

Το μετάξι της αράχνης είναι ούτως ή άλλως ισχυρότερο και ελαφρύτερο από το ατσάλι, μπορεί όμως να γίνει ακόμα ισχυρότερο με την προσθήκη μικρής ποσότητας μετάλλου, τεχνητά στο εργαστήριο. Το νέο υλικό θα μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά ανθεκτικά υφάσματα και σε εμφυτεύματα.

36

Το μετάξι της αράχνης είναι ούτως ή άλλως ισχυρότερο και ελαφρύτερο από το ατσάλι, γίνεται όμως ακόμα ισχυρότερο μετά την προσθήκη μικρής ποσότητας μετάλλου, τεχνητά στο εργαστήριο.

Ερευνητές γερμανικού ινστιτούτου παρουσιάζουν στο περιοδικό Science μια τεχνική που κάνει το μετάξι της αράχνης πιο ανθεκτικό στο σπάσιμο ή την παραμόρφωση. Το νέο, σύνθετο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιείται στο μέλλον για εξαιρετικά ανθεκτικά υφάσματα και εμφυτεύματα για ιατρική χρήση.

«Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πολύ ισχυρό νήμα για χειρουργικές επεμβάσεις» δήλωσε στο Reuters ο Σεούνγκ-Μο Λι του Ινστιτούτου Φυσικής Μικροδομών Max Planck στο Χάλε της Γερμανίας, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο «απόθεσης ατομικών στρωμάτων» για να προσθέσουν σε νήματα φυσικού μεταξιού μικρές ποσότητες ψευδαργύρου, τιτανίου ή αλουμινίου. Τα μεταλλικά ιόντα όχι μόνο κάλυψαν το νήμα αλλά διείσδυσαν και μέσα στις ίνες, όπου ενώθηκαν με τις πρωτεΐνες από τις οποίες αποτελείται ο ιστός της αράχνης.

Το βασικό εμπόδιο για την εμπορική αξιοποίηση του νέου βιοτεχνητού νήματος είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για την παραγωγή μεταξιού σε μεγάλη κλίμακα. Οι αράχνες δύσκολα εκτρέφονται, καθώς όταν ζουν σε αιχμαλωσία παρουσιάζουν τάσεις κανιβαλισμού.

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν τώρα να παράγουν τεχνητό μετάξι με τις ίδιες ιδιότητες. Μια προσέγγιση που εφαρμόστηκε σε παλαιότερα πειράματα ήταν η δημιουργία μιας γενετικά τροποποιημένης κατσίκας που έφερε ένα επιπλέον γονίδιο αράχνης και παρήγαγε στο γάλα της τις πρωτεΐνες του μεταξιού.

Όσον αφορά την ιδέα της προσθήκης μετάλλων, η έμπνευση ήταν τα ίχνη μετάλλων που έχουν ανακαλυφθεί σε σκληρά τμήματα ορισμένων εντόμων.

Για παράδειγμα, τα σαγόνια των ακρίδων και ορισμένων μυρμηγκιών περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, γι΄αυτό και είναι τόσο σκληρά και άκαμπτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024