Επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις

Rosetta, το επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς

Οι κορυφαίοι του 2014

Rosetta, το επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς

Οι δύο κορυφαίες επιστημονικές επιθεωρήσεις Science» και «Nature όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς και επιλέγουν τα κορυφαία επιτεύγματα στον κόσμο της επιστήμης το 2014. Οπως αναμενόταν η αποστολή Rosetta στον κομήτη 67/P βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και των δύο επιθεωρήσεων. Περισσότερα»

Πόδια σε σκύλο από 3D εκτυπωτή

Ο Ντέρμπι τρέχει για πρώτη φορά

Πόδια σε σκύλο από 3D εκτυπωτή

Ο χαριτωμένος Ντέρμπι γεννήθηκε με ατελή μπροστινά άκρα, γεγονός που περιόριζε σημαντικά την κίνησή του. Δεν μπορούσε να τρέξει, να περπατήσει ή να κινηθεί επάνω σε σκληρές επιφάνειες καθώς πλήγωνε τα παραμορφωμένα, κοντά πόδια του. Περισσότερα»

Τι έβλεπε το Philae όταν «χοροπηδούσε» πάνω στον κομήτη

Εντυπωσιακές εικόνες

Τι έβλεπε το Philae όταν «χοροπηδούσε» πάνω στον κομήτη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες τις οποίες κατέγραφε η κάμερα της διαστημοσυσκευής Philae ενώ αναπηδούσε στον κομήτη 67P. Περισσότερα»

Αυξήθηκε παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής

Εξαίρεση η υποσαχάρια Αφρική

Αυξήθηκε παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον μία εξαετία από το 1990 χάρη στη μείωση του ποσοστού των θανάτων από καρκίνο και από καρδιακά νοσήματα στις πλούσιες χώρες και στα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από διάρροια, ελονοσία και φυματίωση στις φτωχές χώρες. Εξαίρεση αποτελεί η νότια υποσαχάρια Αφρική, όπου οι θάνατοι από τον ιό HIV στέρησαν μία πενταετία από το μέσο προσδόκιμο μετά το 1990.
Περισσότερα»

Το Curiosity βρήκε οργανική ύλη στον Αρη

Ενισχύεται η πιθανότητα ύπαρξης ζωής

Το Curiosity βρήκε οργανική ύλη στον Αρη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε το Curiosity στον Αρη. Ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε σε δείγματα πετρώματος οργανική ύλη αλλά και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη. Τόσο η οργανική ύλη όσο και το μεθάνιο συνδέονται άμεσα με την παρουσία ζωής και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν τα ευρήματα του Curiosity προέρχονται από κάποιες μορφές ζωής ή αν είναι προϊόντα γεωχημικών διεργασιών στον πλανήτη. Περισσότερα»