Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γενικευμένη η κατακραυγή για την έκρηξη της εγκληματικότητας

Γενικευμένη η κατακραυγή για την έκρηξη της εγκληματικότητας

Τριβές και στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν η έκρηξη της εγκληματικότητας, οι εντολές για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στα τελευταία επεισόδια στο Κολωνάκι, αλλά και η παραδοχή Μαρκογιαννάκη πως η Αστυνομία αδυνατεί να πατάξει την εγκληματικότητα στην Αθήνα. Βοήθεια από Βρετανία-ΗΠΑ. Αποφασίστηκαν νέα μέτρα αστυνόμευσης.

43

Νέες σοβαρές τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν η έκρηξη της εγκληματικότητας, οι εντολές για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στα τελευταία επεισόδια στο Κολωνάκι, αλλά και η παραδοχή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη από το βήμα της Βουλής πως η Αστυνομία αδυνατεί να πατάξει την εγκληματικότητα στην Αθήνα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συνεχή κρούσματα βίας, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τόσο τη βοήθεια της Σκότλαντ Γιάρντ όσο και των ΗΠΑ, ενώ σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας.

Για το θέμα της συνεργασίας με ξένες αστυνομίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συνεργασία διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με ξένες αντίστοιχες υπηρεσίες υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Αστυνομία «επανασχεδιάζει τη δράση της, ενόψει των νέων δεδομένων, μεταξύ των οποίων και του καινούργιου τρόπου που φαίνεται να δρουν τα μέλη απειροελάχιστων μειοψηφιών, των οποίων η δράση καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, ανέφερε πως για την κυβέρνηση η σχετική ρύθμιση με τη σημερινή της μορφή είναι επαρκής.

«Φόβος και ανασφάλεια»

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν εμπεδώσει στον μέσο Έλληνα πολίτη την αίσθηση ότι η πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αυτονόητα δικαιώματά του στη ζωή, την περιουσία του και στη δυνατότητα να περπατά στους δρόμους της πόλης του χωρίς φόβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «φόβο και ανασφάλεια που οδηγούν την κοινωνία σε αποσύνθεση».

«Ένα κράτος που δεν μπορεί να εγγυηθεί το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας είναι ένα κράτος ανίκανο, που δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί «αντί να συμπληρώσει και να βελτιώσει όσα βρήκε στο ευαίσθητο αυτό θέμα όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση, επέλεξε να κατεδαφίσει».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι μπορεί να γίνουν πολλά «αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και διαφορετική αντίληψη για το κράτος και αναφέρθηκε στην συνέχεια στην επαναφορά των σχετικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Βέροια.

«Το πρόβλημα της ανασφάλειας από την έξαρση της κοινωνικής εγκληματικότητας είναι υπαρκτό και δεν το υποτιμούμε καθόλου. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δικαιολογήσουμε, με πρόσχημα το κυνήγι της εγκληματικότητας, να αυξηθεί η κρατική καταστολή εναντίον των αγωνιζόμενων εργαζομένων, εναντίον του λαϊκού κινήματος» σχολίασε από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έπειτα από συνάντησή της με εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΥ.

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ κάνει λόγο για «αδυναμία της ηγεσίας της αστυνομίας και για ανικανότητα της κυβέρνησης» στο θέμα της ασφάλειας. «Η πρόσκληση της βρετανικής Σκότλαντ Γιάρντ, φανερώνει πως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ζητώντας από τους βρετανούς εκ νέου ρόλο οργανωτή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με ταυτόχρονη ομολογία της αποτυχίας τους», σχολίασε.

Εμφύλιος στη ΝΔ

Σύμφωνα με τα Νέα, η ομολογία για την εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων από το Κολωνάκι, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, που επέτρεψε τους κουκουλοφόρους να καταστρέψουν και να λεηλατήσουν ανενόχλητοι τα καταστήματα επί της οδού Σκουφά, έχει «παγώσει» υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι στο παρασκήνιο ζητούν «αποκεφαλισμούς» στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Το κλίμα έκανε ακόμη πιο βαρύ η παραδοχή, στη Βουλή, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη ότι η Αστυνομία αδυνατεί να πατάξει την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνει ότι η έξαρση της βίας και η ανασφάλεια αναδεικνύονται σε υπ αριθμόν 1 πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, επισκιάζοντας ακόμη και την οικονομική κρίση.

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εάν κινδυνεύει η κυβέρνηση από τη δημόσια ανασφάλεια, απάντησε: «Η δημόσια ασφάλεια και η έννομη τάξη είναι υπέρτατο αγαθό, το οποίο οφείλει η Πολιτεία να διασφαλίζει και τα μέτρα που λαμβάνονται προς τα εκεί κατατείνουν».

Ευθείες βολές για τη στάση της Αστυνομίας εξαπέλυσε την Κυριακή ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης. «Η Αστυνομία πρέπει να δουλέψει πιο συστηματικά προκειμένου να αποτρέψει τις καταστάσεις αυτές και βέβαια να συλλάβει μερικούς από αυτούς και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κυρ. Μητσοτάκη, σε δηλώσεις του στον Αθήνα 9,84, έκανε λόγο για «επιχειρησιακή αδυναμία της Αστυνομίας», σημειώνοντας ότι «τον Δεκέμβριο το οργανωμένο κράτος έστειλε ένα λανθασμένο μήνυμα: ότι απεμπολεί το δικαίωμα της επιβολής της τάξης».

Βοήθεια από τη Βρετανία

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έξαρση της εγκληματικότητας, η ελληνική κυβέρνηση, διά του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίτσιου ζήτησε τη στενότερη συνεργασία ελληνικών και βρετανικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά εξέτασε με θετικό πνεύμα την ελληνική πρόταση και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον κλιμάκιο επιπλέον ομάδα Βρετανών αξιωματικών με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αξιωματικό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Χρήστο Καλαματιανό, γνώστη της κατάστασης στην Ελλάδα από την προηγούμενη εμπειρία του με τη 17Ν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε όμως και τη συνδρομή των Αμερικανών. Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε την Παρασκευή και με την πρεσβευτή σύμβουλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ Ντέμπορα ΜακΚάρθι και συζήτησαν το θέμα ενίσχυσης της αμερικανικής συνεργασίας με την Αντιτρομοκρατική.

Νέα μέτρα αστυνόμευσης

Για «αναγκαίες ειδικές επιχειρησιακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν αισθητές στο αμέσως επόμενο διάστημα» κάνει λόγο σε συνέντευξή του στα Νέα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων εντάσσονται και οι αποφάσεις που ελήφθησαν την Κυριακή, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αποφασίστηκαν η αύξηση της διαθεσιμότητας δυνάμεων για επέμβαση στην πρωτεύουσα, να αναλάβει πιο επιθετική στάση η ΕΛ.ΑΣ., η μεταφορά υπηρεσιών και φορέων (υπουργείο Πολιτισμού, ΟΚΑΝΑ) από το κέντρο της Αθήνας, καθώς «δεσμεύουν» τουλάχιστον 150 αστυνομικούς ημερησίως, και η ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων του κέντρου της Αθήνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024