Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασφυκτικές πιέσεις σε σούπερ μάρκετ και εταιρείες τροφίμων για τη συγκράτηση των τιμών

Ασφυκτικές πιέσεις σε σούπερ μάρκετ και εταιρείες τροφίμων για τη συγκράτηση των τιμών

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις σε σούπερ μάρκετ και εταιρείες τροφίμων για τη συγκράτηση των τιμών, καθώς κορυφώνεται η δυσαρέσκεια για την έκρηξη της ακρίβειας, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί με μέτρα αγορανομικού χαρακτήρα.

27

Ακαρπη ήταν η συνάντηση του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα με εκπροσώπους επτά αλυσίδων σούπερ μάρκετ το Σάββατο, καθώς οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων επέρριψαν τις ευθύνες για τις υψηλές τιμές στους προμηθευτές τους.

Στα γραφεία της Νομαρχίας έγινε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας, του ΣΕΣΜΕ, των επιμελητηρίων του Πειραιά και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ τόνισαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των τιμών, καθώς «τις τιμές διαμορφώνει η βιομηχανία».

Αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει και στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ.Φώλια την Πέμπτη.  

Ωστόσο, ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές εταιρείες αρχίζουν σταδιακά να ανακοινώνουν μειώσεις σε κάποια προϊόντα, σε μία προσπάθεια να δείξουν το «κοινωνικό τους πρόσωπο», υπό την πίεση της κοινής γνώμης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Πειραιά με αφορμή την εισαγωγή ποσοτήτων επιμολυσμένου ηλιελαίου στην χώρα μας, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τη λειτουργία της αγοράς, αλλά και το μείζον ζήτημα της ακρίβειας.

Για το θέμα της ακρίβειας, ο Νομάρχης Πειραιά επισήμανε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει ως αποφασιστικής σημασίας παράγοντας στην οικονομική ζωή του τόπου να επανελέγξει την κοστολόγηση των προϊόντων, το ποσοστό κέρδους, την ποιότητα των τροφίμων και να μην καταστεί παράγοντας σύνθλιψης του μέσου Έλληνα, γιατί πλέον δεν πρόκειται για τους όρους διαβίωσης αλλά για ζήτημα επιβίωσης και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι πολίτες να φτάσουν στα άκρα.

Ο κ. Μίχας παρουσίασε τιμοληψίες των υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιά, σύμφωνα με τις οποίες, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες έχουν ανέβει οι τιμές ορισμένων προϊόντων μέχρι και 14%.

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν εξειδικευμένοι έλεγχοι πέρα από την ποιότητα των τροφίμων και για τις παράλογες, υπερβολικές αυξήσεις που προκαλούν τους πολίτες, παρά τις αδυναμίες της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε ότι αφορά την υπόθεση του ηλιελαίου, ο Νομάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στις σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης που έχει απαξιώσει το εν γένει σύστημα ελέγχων, όσο και των επιχειρήσεων απ’ όπου εισήχθη και επεξεργάστηκε το ηλιέλαιο, αφού ουσιαστικά δεν λειτούργησαν τα μέτρα που υποχρεωτικά και εκ του νόμου θα πρέπει να λαμβάνονται σε θέματα αυτοπροστασίας, όπως είναι το πρόγραμμα HACCP και τα συστήματα ιχνηλασιμότητας.

Ο Νομάρχης Πειραιά κάλεσε στη συνέχεια την κυβέρνηση να προχωρήσει στην δημιουργία, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Νομαρχίας, ενός νέου ενιαίου συστήματος ελέγχων καθώς το υπάρχον έχει αποδειχθεί στην πράξη ανεπαρκές. Παράλληλα, ο κ. Μίχας πρότεινε τη δημιουργία ενός «Τειρεσία» σε θέματα αγοράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Απίστευτες «μπηχτές» του Μπράουν για τον Παναθηναϊκό: «Είναι δειλοί, ασχολούνται μόνο με τους διαιτητές…»

Ο Λορέντζο Μπράουν δεν κρατήθηκε και άφησε αιχμές για τον Παναθηναϊκό και όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024