Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών προγραμματίζονται σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Δύο πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών προγραμματίζονται σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Στην Καισαριανή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψαν εκπρόσωποι της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση και σε δήμο της Θεσσαλονίκης. Η ένωση θα γίνει βάσει του Ν.1250/82.

30

Στην Καισαριανή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ο πρώτος πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψαν εκπρόσωποι της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος, ενώ αναμένεται ανάλογη κίνηση και σε δήμο της Θεσσαλονίκης. Η ένωση θα γίνει βάσει του Ν.1250/82.

Μιλώντας στα Νέα της Πέμπτης, ο Γρ.Βαλλιανάτος εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ επικαλείται την επιστημονική άποψη της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΘεοφανώς Παπαζήση.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, «στον νόμο για τον πολιτικό γάμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το φύλο των δύο ατόμων που παντρεύονται».

Σε δήλωσή του στη ΝΕΤ ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας τόνισε ότι θα ζητήσει γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και εφόσον καλύπτεται, είναι υποχρεωμένος να τελέσει το γάμο.

Με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να καθιερώσει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, οι εκπρόσωποι της ΟΛΚΕ κατέθεσαν στον υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη υπόμνημα με επτά αιτήματα, που αφορούν επιμέρους νομικά ζητήματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα της ΟΛΚΕ, αλλά απέκλεισε -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης, ήδη αντιμετωπίζει αντιδράσεις για την καθιέρωση της νομιμοποίησης της ελεύθερης συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια.

Ερώτηση Παπαδημούλη

Ότιεπιβάλλεται η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, όχι μόνο για λόγους ισότητας, αλλά και λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν.

«Η θεσμοθέτηση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια, αποτελεί σαφή διάκριση σε βάρος των ζευγαριών ίδιου φύλου και καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη, με βάση την κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν σε ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν νομιμοποιήσει τη σχέση τους, είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ» τονίζει ο κ. Παπαδημούλης.

Επικαλούμενος το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παπαδημούλης ερωτά την Κομισιόν εάν κρίνει πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024