Εκτύπωση

Σαν να μην υπάρχει

Στη... χωματερή πάει το πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων

Δημοσίευση: 01 Φεβ. 2007 10:34

Στη χωματερή, μαζί με όλα τα απορρίμματα, και όχι στις ειδικές μονάδες διαλογής, καταλήγει το περιεχόμενο των 20.000 ειδικών μπλε κάδων ανακύκλωσης, που έχουν τοποθετηθεί στην Αττική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, δύο είναι οι βασικές αιτίες για την «εγκατάλειψη» του προγράμματος ανακύκλωσης: η πρώτη εντοπίζεται στην ασυνειδησία ορισμένων πολιτών, που χρησιμοποιούν τους κάδους ανακύκλωσης για να πετάνε κοινά απορρίμματα, με αποτέλεσμα οι δήμοι να αναγκάζονται τα πηγαίνουν στη χωματερή, και η δεύτερη στην απουσία μονάδων που θα λειτουργούν με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και θα δέχονται το περιεχόμενο των μπλε κάδων της ανακύκλωσης.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή Γιώργο Χάρδας, κανονικά για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου θα έπρεπε να λειτουργούν πέντε μονάδες, ενώ λειτουργούν μόνο δύο και μια τρίτη είναι υπό κατασκευή.

Ένα άλλο θέμα που τονίζουν οι αρμόδιοι είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της εγκατάλειψης του προγράμματος ανακύκλωσης, οι πολίτες πληρώνουν δύο φορές για το ίδιο προϊόν: την πρώτη ως καταναλωτές που πληρώνουν το υλικό συσκευασίας και τη δεύτερη ως δημότες, που καλύπτουν το κόστος για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων.

Επιπλέον, δεν μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχώς μεγαλύτεροι χώροι για την απόθεσή τους.

Newsroom ΔΟΛ