Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δακτύλιος σκοτεινής ύλης παραμορφώνει το Γαλαξία

Δακτύλιος σκοτεινής ύλης παραμορφώνει το Γαλαξία

Ο δίσκος του Γαλαξία μας είναι καμπυλωμένος κοντά στην περίμετρό του εξαιτίας ενός δακτυλίου σκοτεινής ύλης που τον περιβάλλει, ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Η αόρατη σκοτεινή ύλη έχει τόσο μεγάλη μάζα ώστε κάνει τα άκρα του Μίλκι Ουέι να «κυματίζουν».

36

Ο δίσκος του Γαλαξία μας είναι καμπυλωμένος κοντά στην περίμετρό του εξαιτίας ενός δακτυλίου σκοτεινής ύλης που τον περιβάλλει, ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Η αόρατη σκοτεινή ύλη επηρεάζει με το βαρυτικό της πεδίο δυο μικρούς γειτονικούς γαλαξίες, οι οποίοι με τη σειρά τους κάνουν τα άκρα του Μίλκι Ουέι να «κυματίζουν».

Όπως αναφέρει το New Scientist, οι αστρονόμοι γνωρίζουν από το 1957 ότι ο Μίλκι Ουέι είναι κυρτωμένος κοντά στην περιφέρειά του, με τη μία άκρη του να βρίσκεται έως και 20.000 έτη φωτός πάνω από το γαλαξιακό επίπεδο.

Οι επιστήμονες είχαν υποθέσει παλαιότερα ότι η παραμόρφωση αυτή οφείλεται στο Μικρό και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, δυο μικρούς γαλαξίες που περιφέρονται γύρω από τον Μίλκι Ουέι ως δορυφόροι. Οι υπολογισμοί, ωστόσο, έδειξαν αργότερα ότι οι συνοδοί γαλαξίες είχαν υπερβολικά μικρή μάζα για να επηρεάζουν τον Γαλαξία τόσο έντονα.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δηλώνουν ότι έλυσαν το μυστήριο με μια ελαφρώς διαφορετική θεωρία: Τα Νέφη του Μαγγελάνου προκαλούν την παραμόρφωση έμμεσα, καθώς δεν επιδρούν στον ίδιο τον Γαλαξία, αλλά στον δακτύλιο σκοτεινής ύλης που τον περιβάλλει.

Αν και η σύσταση της αόρατης σκοτεινής ύλης παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι η βαρυτική της επίδραση είναι πανίσχυρη. Η σκοτεινή ύλη αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής μάζας τόσο του Γαλαξία όσο και του υπόλοιπου σύμπαντος.

Οι ερευνητές μπόρεσαν μάλιστα να δημουργήσουν ένα υπολογιστικό μοντέλο που προσομειώνει την κίνηση του Γαλαξία, του νέφους σκοτεινής ύλης και των συνοδών γαλαξιών.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής των ερευνητών Λίο Μπλιτζ, η προσομοίωση δείχνει ότι, υπό την επίδραση της σκοτεινής ύλης, τα άκρα του Γαλαξία «κυματίζουν σαν τραπεζομάντηλο στον άνεμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024