Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την επαναφορά του πολυτονικού ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Την επαναφορά του πολυτονικού ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Να ζητήσει την επαναφορά του πολυτονικού συστήματος αποφάσισε η ΔΙΣ. Τονίζει ότι η χρήση του μονοτονικού δεν βελτίωσε την ορθρογραφική ικανότητα των μαθητών, ενώ επισημαίνει ότι το μονοτονικό, σύμφωνα με μελέτες, αύξησε τη δυσλεξία στα παιδιά.

38

Να ζητήσει την επαναφορά του πολυτονικού συστήματος αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η ΔΙΣσυνεχάρη τους βουλευτές Στέλιο Παπαθεμελή και Βύρωνα Πολύδωρα, οι οποίοι με ερωτήσεις τους προς τους αρμοδίους υπουργούς ζητούν να προβλεφθεί νομοθετικώς η προαιρετική χρήση του πολυτονικού συστήματος στην εκπαίδευση και στη δημόσια διοίκηση.

Η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι καιρός να γίνει ένας ευρύτερος απολογισμός των αρνητικών συνεπειών από την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος και προτείνει -όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση- «για λόγους εθνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς να επανέλθει σε όλα τα επίπεδα η χρήση του παραδοσιακού τονικού συστήματος (πολυτονικού)».

«Είναι οφθαλμοφανές» αναφέρει η ανακοίνωση «ότι η χρήση του μονοτονικού δεν βελτίωσε την ορθρογραφική ικανότητα των μαθητών, όπως προσδοκούσαν οι οπαδοί του. Αντιθέτως αποκόπτει τους νέους μας από τις παλαιότερες μορφές της μιας και ενιαίας ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον υπάρχουν πειράματα και μελέτες ψυχιάτρων που κατέδειξαν ότι η χρήση του μονοτονικού αύξησε την δυσλεξία στα παιδιά. Εξάλλου, οι μαθητές διδάσκονται το πολυτονικό σύστημα στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών, οπότε η παράλληλη χρήση του μονοτονικού μόνο σύγχυση προκαλεί».

Η ΔΙΣ καταλήγει ευχόμενη «να σταματήσει η ολισθηρή πορεία των γλωσσικών μας πραγμάτων και να επανέλθει παντού το παραδοσιακό τονικό σύστημα. Έτσι, θα είμαστε συνεπείς προς τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα του Ελληνισμού, υπέρ της οποίας η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει δώσει σκληρούς αγώνες καταθέτουσα το πνεύμα Της και το αίμα Της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024