Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πυρά» της αντιπολίτευσης για την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών

«Πυρά» της αντιπολίτευσης για την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών

Ομαδικά πυρά από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την ανωτατοποίηση των εκκλησιαστικών σχολών. Αποστάσεις έλαβαν και βουλευτές της ΝΔ, ενώ οι Θεολογικές Σχολές προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Εκτιμήσεις για επαναπροσέγγιση κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής.

38

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανωτατοποίηση των τεσσάρων εκκλησιαστικών σχολών. Αποστάσεις έλαβαν και βουλευτές της ΝΔ, ενώ οι Θεολογικές Σχολές προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Εκτιμήσεις για επαναπροσέγγιση κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Για το θέμα ρωτήθηκε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ο οποίος είπε για το θέμα του πιστοποιητικού από τον Μητροπολίτη ότι κάτι τέτοιο «ίσχυε από πολλών ετών». Προσέθεσε ότι «οι σχολές αυτές εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και αναβαθμίζονται κατά το πρότυπο των στρατιωτικών σχολών».

Ακόμη, τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας θα κάνει την κατάλληλα προεργασία, ώστε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να μην παραβιάζει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «πρόκειται για μια αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών. Οι απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων διατηρούν το δικαίωμά τους να καταλαμβάνουν θέση στην Εκκλησία και θα αποτελέσουν κατά κύριο λόγο το επιστημονικό προσωπικό των Ακαδημιών. Όσοι επομένως φοιτούν σε αυτές τις Σχολές θα γίνουν ιερείς, θα αποτελέσουν τον κλήρο της χώρας μας».

Σε ερώτηση αν το υπουργείο Παιδείας είναι διατεθειμένο να επιτρέψει και την αναβάθμιση Εκκλησιαστικών Σχολών που θα εκπαιδεύουν π.χ. ιμάμηδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει σε υποθετική ερώτηση.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα δίνει εικόνα ανεξίθρησκης χώρας, παρατήρησε ότι η «αναβάθμιση ενός εκπαιδευτικού Ιδρύματος οδεύει προς την κατεύθυνση του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της καλύτερης ενημέρωσης», τόνισε ότι δεν θίγεται η ανεξιθρησκία της χώρας και επισήμανε ότι αντίστοιχες σχολές υπάρχουν στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και άλλων δογμάτων.

Αποστάσεις από βουλευτές της ΝΔ

Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, κράτησαν αποστάσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης. «Oφείλουμε να δούμε το θέμα συνολικά, να το συζητήσουμε, να συνεκτιμήσουμε τις επιπτώσεις του. Τότε, είμαι βέβαιος ότι θα συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα να προβούμε στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα της Παρασκευής ο κ. Α.Σπηλιωτόπουλος.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα όσα λέγονται ή γράφονται για το επικείμενο νομοσχέδιο είναι ακριβή. Γιατί αυτά δημιουργούν την αίσθηση ότι θα υπάρξουν φοιτητές δύο ταχυτήτων. Διακρίσεις και εύνοιες δεν χωρούν. Όλα είναι παιδιά του ίδιου Θεού», προσθέτει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι «όλοι οφείλουμε να τηρούμε τις συνταγματικές επιταγές και τα κατοχυρωμένα από τον Καταστατικό Χάρτη ατομικά δικαιώματα», καθώς και ότι «τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν προάγουν την επιστημονική έρευνα».

Άλλωστε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης όταν του ζητήθηκε σχόλιο, απάντησε με νόημα: «δεν το γνωρίζω το θέμα, με αιφνιδιάζετε».

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτη η ρύθμιση

Η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας για άσκηση πολιτικής «στα κουτουρού», δίχως σχεδιασμό, με μόνο γνώμονα την επικοινωνιακή και πελατειακή κερδοσκοπία.

Χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση απαράδεκτη και κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, ενώ επαναλαμβάνουν ότι αντιφάσκει με τις ίδιες τις έννοιες της επιστήμης, του πανεπιστημίου και του Συντάγματος.

«Με το παρόν σχέδιο-νόμου συντελείται η αλλοίωση του ίδιου του πυρήνα των εννοιών της επιστήμης, της έρευνας, του ορθού λόγου, καθώς και της συνταγματικής τους αποτύπωσης στο άρθρο 16 παρ. 5 και 6 του Συντάγματος της Ελλάδος, μέσω της αδιανόητης πανεπιστημιοποίσης της εκμάθησης ενός επαγγέλματος ή λειτουργήματος ή της καλλιέργειας της πίστης και της προώθησης των ορθόδοξων μηνυμάτων!!!» αναφέρουν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε για το θέμα: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι κατάφορα αντισυνταγματικό. Πλήττει τον ίδιο το θεσμό του πανεπιστημίου, όπως έχει διαμορφωθεί από την περίοδο του Διαφωτισμού, και κάνει πολύ κακό και στην ίδια την Εκκλησία, γιατί θα υποβαθμίσει την ποιότητα των κληρικών και των στελεχών των εκκλησιαστικών οργανισμών. Δεν προσφέρει σε κανέναν τίποτα.

»Είναι άλλο πράγμα να αναγνωρίζεις το κύρος και τα διπλώματα σχολών, όπως η Χάλκη ή η Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης και διαφορετικό να καταργείς τον θεσμό του πανεπιστημίου. Νομίζω ότι η ίδια η Εκκλησία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι μία εσφαλμένη επιλογή».

ΣΥΝ: Η Ελλάδα στον Μεσαίωνα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε για το θέμα: «Πιστεύουμε ότι αυτό γυρίζει την Ελλάδα πίσω στο Μεσαίωνα, διότι το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης έρευνας και διαλόγου και όχι χώρος δογματικής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτα επίσης τα θρησκευτικά φρονήματα να έρχονται στη θέση των -κάποτε- κοινωνικών φρονημάτων. Με αυτόν τον τρόπο κάποια μέρα θα δούμε και τον Βαβύλη καθηγητή του πανεπιστημίου».

Αντιδρούν οι θεολογικές σχολές

Με προσφυγές θα απαντήσει η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ στο νομοσχέδιο για τα μεσαιωνικά πανεπιστήμια. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την πέμπτη, ο κοσμήτορας και ο πρόεδρος της Σχολής καταφέρθηκαν εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου, για το οποίο άφησαν σαφείς αιχμές ότι λειτουργεί προς εξυπηρέτηση του Αρχιεπισκόπου. Χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο αντιεπιστημονικό και αντιδημοκρατικό, ενώ εξέφρασαν την απορία γιατί δημιουργούνται νέες Θεολογικές Σχολές αφού είναι πάγια αρχή του υπουργείου Παιδείας και των ΑΕΙ, όταν έχουμε Σχολές που καλύπτουν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα να μη δημιουργούνται νέες με τα ίδια αντικείμενα.

Κόντρα και στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τις ρυθμίσεις σχετικά με την αναβάθμιση της ιερατικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, η εισαγωγή των υποψηφίων με συστατική επιστολή Μητροπολίτη και ειδική συνέντευξη (όπου θα διαπιστώνεται η ιερατική κλίση του υποψηφίου) αντίκειται στις επιταγές του Συντάγματος περί της «ισότητας των μέσων και των ευκαιριών» των υποψηφίων φοιτητών.

«Δεν μπορώ να έχω το κατά το Σύνταγμα ελεύθερο πανεπιστημιακό ίδρυμα και από την άλλη εκκλησιαστικό πιστοποιητικό» παρατήρησε ο Κώστας Γείτονας. «Κλειστά πανεπιστήμια δεν μπορεί να υπάρξουν. Αν ενδιαφέρεστε για την αναβάθμιση των θεολογικών σπουδών, αναβαθμίστε τη Θεολογική και αν ενδιαφέρεστε για τις εκκλησιαστικές σπουδές, βοηθείστε την Εκκλησία» είπε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε: «Καταλύεται κάθε έννοια πανεπιστημίου, καθίστανται πανεπιστήμια σχολές επαγγελματικές», ενώ ο Νίκος Χριστοδουλάκης ζήτησε «να μην αλλάξουμε τον κοσμικό ελεύθερο λαϊκό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος με πιστοποιητικά φρονημάτων από την πίσω πόρτα».

«Η εκκλησιαστική εκπαίδευση στην Ελλάδα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους» απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος «και το σύστημα αναβαθμίζει με ποιοτικά κριτήρια τις τέσσερις υπάρχουσες εκκλησιαστικές σχολές. Δεν δημιουργεί καινούργιες».

Σε υπεράσπιση του νομοσχεδίου προέβη και ο Βύρων Πολύδωρας. «Τι θέλετε; Αυτοσχέδιους αγράμματους ιερείς ή ιερείς ανωτάτου επιπέδου; Η εποχή απαιτεί οι ιερείς να είναι πολύ εγκρατείς στα εκκλησιαστικά γράμματα και αυτό θεραπεύεται με το νομοσχέδιο».

Προς επαναπροσέγγιση

Σύμφωνα με Τα Νέα, η απόφαση να αναβαθμιστούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα οι Εκκλησιαστικές Σχολές -ένα αίτημα που βρισκόταν σταθερά στην ατζέντα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου- σηματοδοτεί την επαναπροσέγγιση κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής.

Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, το θέμα είχε τεθεί σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις του κ. Χριστόδουλου με τον Πρωθυπουργό και η προώθησή του από το υπουργείο Παιδείας δείχνει την πρόθεση του Μαξίμου να αναθερμανθούν οι σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή, οι οποίες είχαν «παγώσει» στις αρχές του χρόνου, όταν η ηγεσία την Εκκλησίας της Ελλάδος κλυδωνιζόταν από την «υπόθεση Βαβύλη».

Το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση του αιτήματος, όπως λένε τα ίδια στελέχη, είχε ανάψει ο Κ.Καραμανλής στο δείπνο που είχε στη Ραφήνα με τον Αρχιεπίσκοπο, λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η μεγάλη κρίση με πρωταγωνιστές τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη και τον Απ.Βαβύλη. Λόγω των εξελίξεων αυτών, ωστόσο, το θέμα δεν προχώρησε εκείνη την περίοδο, αλλά από το Μαξίμου -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είχε παρασχεθεί η διαβεβαίωση στην Αρχιεπισκοπή ότι ο πρωθυπουργός δεν θα υπαναχωρούσε στα συμφωνηθέντα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, την επαναπροσέγγιση θα επιβεβαιώσει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό. Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο κ. Καραμανλής έχει αποδεχτεί το αίτημα που έχει υποβάλει ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024