Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δαπανολόγιο» για τις εκπτώσεις φόρου επιχειρήσεων επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών

«Δαπανολόγιο» για τις εκπτώσεις φόρου επιχειρήσεων επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών

Κατάλογο δαπανών στον οποίο θα καταγράφονται οι περιπτώσεις των δαπανών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εντός των προσεχών ημερών.

88

Κατάλογο δαπανών στον οποίο θα καταγράφονται οι περιπτώσεις των δαπανών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εντός των προσεχών ημερών.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις αντεγκλήσεις μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών για το ποιες δαπάνες μπορούν να εκπέσουν από το εισόδημα και ποιες όχι, το υπουργείο προωθεί -μευπουργική απόφαση-την καταγραφή των χιλιάδων περιπτώσεων όπου θα εκπίπτουν δαπάνες επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Oπως τονίζει ανώτερος υπηρεσιακός παράγοντας προς Το Βήμα, το υπουργείο απασχόλησε ιδιαιτέρως η περίπτωση δικαστικών αποφάσεων που έχουν ανατρέψει την ως τώρα πρακτική που ακολουθούσαν και ακολουθούν οι εφοριακοί για τον προσδιορισμό δαπανών ως εκπιπτουσών.

Η υπουργική απόφαση-οδηγία θα είναι λεπτομερέστατη και περιπτωσιολογική, αφού θα ορίζει ρητώς ποιες θα είναι αυτές οι δαπάνες έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια συνδιαλλαγής εφοριακών και υπόχρεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε χρόνο το υπουργείο Oικονομικών θα εξετάζει τα αιτήματα που ενδεχομένως θα υποβάλλουν οι φορείς έτσι ώστε να επικαιροποιεί αυτή τη λίστα των δαπανών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά η διοίκηση του υπουργείου Oικονομικών σκέπτεται να συμπεριλάβει πίνακα και με τις δαπάνες που δεν εκπίπτουν βάσει της διοικητικής νομολογίας και αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμήθειες και τα έξοδα στα οποία υπόκεινται οι επιχειρήσεις κατά την πώληση μετοχών εισηγμένων στο ΧΑΑ δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, αλλά διαμορφώνουν το αποτέλεσμα που προκύπτει από τις πωλήσεις αυτές, το οποίο εμφανίζεται στη συνέχεια σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού.

Επίσης δαπάνες που πραγματοποιούνται στο όνομα αλλοδαπής ετερόρρυθμης εταιρείας, η οποία είναι μέλος αντίστοιχης ελληνικής ετερόρρυθμης εταιρείας, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ελληνικής ετερόρρυθμης εταιρείας.

Παράλληλα το ποσό που καταβάλλει επιχείρηση για την κατασκευή δημοτικού έργου, το οποίο δεν χρησιμοποιεί η ίδια για την εκπλήρωση του σκοπού της, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της, ενώ επίσης δεν εκπίπτει το ποσό των ασφαλίστρων που καταβάλλει επιχείρηση για την πληρωμή επενδυτικού προγράμματος (συμβολαίου) ασφαλιστικής εταιρείας, στο οποίο τυγχάνει συμβαλλόμενος και δικαιούχος η ίδια επιχείρηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024