Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη Κουφοντίνα για το θάνατο Αξαρλιάν στην απόπειρα δολοφονίας κατά Παλαιοκρασσά

Συγγνώμη Κουφοντίνα για το θάνατο Αξαρλιάν στην απόπειρα δολοφονίας κατά Παλαιοκρασσά

Με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη για τη 17Ν. Συντετριμμένη κατέθεσε η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, Σταυρούλα, από την οποία ο Δ.Κουφοντίνας ζήτησε συγγνώμη.

43

Με την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά, στις 14 Ιουλίου 1992, συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη για τη 17 Νοέμβρη. Συμμετοχή στην επίθεση ομολόγησε ο Κώστας Τέλιος, ενώ ο Δ.Κουφοντίνας ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν.

Συντετριμμένη κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η Σταυρούλα Αξαρλιάν, μητέρα του Θ.Αξαρλιάν, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη κατά την επίθεση με ρουκέτα σε βάρος του πρώην υπουργού.

Η κ. Σταυρούλα Αξαρλιάν κατέθεσε ότι τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία είχε παρακαλέσει τους τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν στη μνήμη του παιδιού της, αλλά, όπως είπε, εκείνοι συνέχισαν.

«Περίμενα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν είχα μιλήσει ποτέ μου. Ο γιος μου ήταν ένα χαρισματικό παιδί, που θα προσέφερε στην κοινωνία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι αυτόν. Όταν σκοτώθηκε, χάθηκε όλος ο κόσμος από μπροστά μου» ανέφερε η κ. Αξαρλιάν.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι οι δράστες δεν στόχευαν μόνο τον Ι.Παλαιοκρασσά ή το γιο της, εκτοξεύοντας, όπως τόνισε, ρουκέτα στο Σύνταγμα, καθώς εκεί υπάρχει πάντα κόσμος.

Η κ. Αξαρλιάν, αφού κατέθεσε ότι ο γιος της δεν υπήρχε περίπτωση να ζήσει, προσέθεσε: «Όταν έγινε η κηδεία, το παιδί μου ήταν σα να κοιμόταν. Είχε θραύσματα από τη ρουκέτα στη δεξιά του πλευρά, η οποία είχε διαλυθεί».

Η μάρτυρας κατέθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πάρει αποζημίωση, αλλά μόνο μία σύνταξη και τόνισε πως «η μνήμη των ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν από τη 17 Νοέμβρη, δεν πρέπει να σβήσει ποτέ».

Παίρνοντας το λόγο, ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης, εξέφρασε τη λύπη του στη μάρτυρα και είπε ότι δεν προτίθεται να της υποβάλει ερωτήσεις. «Τώρα είναι πολύ αργά» απάντησε η κ. Αξαρλιάν, τονίζοντας: «Όταν εγώ τους παρακάλεσα να σταματήσουν, εκείνοι δεν το έκαναν».

Τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν εξέφρασε με παρέμβασή του και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. «Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο» ανέφερε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όταν ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Βασίλη Μαρκή εάν συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος του Ιωάννη Παλαιοκρασσά.

Αμεση ήταν η απάντηση της κ. Αξαρλιάν: «Δε με ενδιαφέρει τι λένε. Για μένα δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας εάν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη επίθεση της 17 Νοέμβρη, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Ποια είναι η θέση σας για αυτή την πράξη;» ρώτησε ο εισαγγελέας τον Αλ.Γιωτόπουλο. «Διαφωνώ, όπως με όλες τις πράξεις γιατί η χρησιμοποίηση βίας είναι αναντίστοιχη με το πολιτικό κλίμα» ήταν η απάντηση του φερόμενου ως «Λάμπρου» της 17Ν.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Τέλιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα, παραδέχθηκε ότι ήταν παρών, μαζί με άλλους, τους οποίους δεν κατονόμασε, στην επίθεση και επιφυλάχθηκε να καταθέσει περισσότερα στην απολογία του. Εξέφρασε, πάντως, τη «βαθύτατη συντριβή και οδύνη» του για το περιστατικό.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν εξέφρασε στη δικαστική αίθουσα και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με την υπόθεση.

Κατάθεση Ι.Παλαιοκρασσά

Συγκινημένος αναφέρθηκε στο θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Ο πρώην υπουργός, αφού κατέθεσε ότι γνώριζε πως ήταν στόχος και γι αυτό είχε λάβει μέτρα ασφαλείας με μέριμνα της αστυνομίας, περιέγραψε όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν της βομβιστικής επίθεσης το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992, στη γωνία των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Ερμού.

Με σπασμένη φωνή, ο κ. Παλαιοκρασσάς ανέφερε ότι πολύ αργότερα έμαθε ότι υπήρχε νεκρός από την έκρηξη. Όπως είπε, στο αυτοκίνητο επέβαινε ο ίδιος στη θέση του οδηγού, ο οδηγός του καθόταν δίπλα του και στο πίσω κάθισμα η σύζυγός του και μία φίλη της κόρης του.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, πρόθεση των δραστών ήταν να τον σκοτώσουν, αδιαφορώντας αν θα σκοτώνονταν και οι συνεπιβάτες.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως από τύχη δεν σκοτώθηκαν και αυτό γιατί η ρουκέτα αντί να χτυπήσει το αυτοκίνητο, πέρασε σε πολύ κοντινή απόσταση από τον μπροστινό προφυλακτήρα και εξερράγη στο έδαφος.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, εάν η δολοφονία του θα αποτελούσε μοχλό για πολιτική αλλαγή, ο κ. Παλαιοκρασσάς είπε:

«Ασφαλώς όχι κύριε πρόεδρε. Θα γινόταν η κηδεία μου δημοσία δαπάνη και θα επιβαρύνονταν και τα δημόσια οικονομικά. Και άλλοι πέντε να σκοτώνονταν την ίδια μέρα, πάλι δε θα υπήρχε αλλαγή».

Ο κ. Παλαιοκρασσάς κατέθεσε, επίσης, ότι διάβασε με κόπο την προκήρυξη της 17Ν για την ενέργεια σε βάρος του, αφού -όπως είπε- «αυτά που λέει είναι κάτι μεταξύ ασυναρτησιών και υποθέσεων φαντασίας». «Δε μπορώ να τα χαρακτηρίσω πολιτικό λόγο. Μυρίζουν παρωχημένες μαρξιστικές θεωρίες» προσέθεσε.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν, επίσης, ο οδηγός του Ι.Παλαιοκρασσά, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ο αδελφός του Θάνου Αξαρλιάν, Στέργιος, και η σύζυγος του Ι.Παλαιοκρασσά, Αθανασία.

Ο κ. Φωτεινόπουλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι δράστες ήθελαν να πετύχουν οπωσδήποτε τον στόχο τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν υπήρχαν και άλλα θύματα, αφού έκαναν το χτύπημα σε πολυσύχναστο σημείο, σε ώρα αιχμής.

Παρόμοια αναφορά έκανε και ο Σέργιος Αξαρλιάν, υποστηρίζοντας ότι «εμείς για τον κ. Κουφοντίνα και τους ομοίους του είμαστε τα παράπλευρα θύματα του πολέμου τους».

Από την πλευρά της η κ. Αθανασία Παλαιοκρασσά κατέθεσε ότι οι δράστες εάν ήθελαν να χτυπήσουν το σύζυγό της, χωρίς να υπάρχουν άλλα θύματα, θα έπρεπε να το κάνουν στο σπίτι τους, το οποίο είναι σε ερημικό σημείο.

Καταθέσεις μαρτύρων

Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις πέντε ανθρώπων που τραυματίστηκαν από την έκρηξη της ρουκέτας. Ο βαρύτερα τραυματισμένος από αυτούς, Στυλιανός Κύλης, που εργαζόταν σε βιοτεχνία στην οδό Κολοκοτρώνη και περνούσε από το επίμαχο σημείο, κατέθεσε ότι από θραύσμα της ρουκέτας έχασε το αριστερό μάτι του.

Ο μάρτυρας έδειξε στο δικαστήριο και θραύσματα που έχουν μείνει ακόμη στο χέρι του, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματός του. Όπως κατέθεσε ο κ. Κύλης, εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του έχασε τη δουλειά του και επιπλέον από τότε έχει αναπτύξει φοβίες.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για περιφρόνηση των δραστών προς την ανθρώπινη ζωή, ενώ τόνισε ότι η 17Ν φάσκει και αντιφάσκει στην προκήρυξη, όταν από τη μια λέει ότι επέλεξαν να χτυπήσουν στο συγκεκριμένο σημείο τον κ. Παλαιοκρασσά, γιατί δεν είχε κόσμο τις μεσημεριανές ώρες, και από την άλλη ότι 15 φορές είχαν αναβάλει την επίθεση, γιατί κυκλοφορούσε κόσμος.

Με την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994 αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή η ακροαματική διαδικασία.

Η υπόθεση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας που φέρει τον κωδικό «Β1». Ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας είναι από την υπόθεση δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

Η πρόβλεψη που έχει γίνει για τους προστατευόμενους μάρτυρες τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέτουν από ειδικό χώρο πάνω από τη δικαστική αίθουσα ώστε στο δικαστήριο να ακούγεται μόνο η φωνή τους.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος αν κάποιος παράγοντας της δίκης ζητήσει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του μάρτυρα το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να προβεί στην ανακοίνωσή τους.

Ο πρόεδρος ζήτησε να παρευρίσκονται αύριο στο δικαστήριο και οι μάρτυρες από τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Τελευταία ενημέρωση 15:55

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024