Εκτύπωση

Άφαντοι ως Φαντάσματα

Εσείς και οι Φίλοι στον Χάρτη: Τι πρέπει να ξέρετε για το Snap Map

Δημοσίευση: 12 Ιουλ. 2017 16:15   Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουλ. 2017 16:15

Το δημοφιλές, ιδιαίτερα μεταξύ δραστήριων νέων, μέσο επικοινωνίας Snapchat πρόσθεσε στην εφαρμογή του το Snap Map, έναν χάρτη στον οποίο εμφανίζονται οι ίδιοι και οι φίλοι τους, μαρτυρώντας τη θέση τους ανά πάσα στιγμή, υπό προϋποθέσεις.

Στο βίντεο για την προβολή της νέας λειτουργίας, η εταιρεία αφήνει να εννοηθεί ότι στο χάρτη εμφανίζονται οι θέσεις των φίλων που έχουν αφενός δεχτεί να κοινοποιείται η θέση τους στο χάρτη ώστε να την βλέπουν οι άλλοι, αφετέρου ότι αποκαλύπτεται η θέση τους από τη συνειδητή λήψη και δημοσίευση στις Ιστορίες τους.

Κάθε χρήστης του Snapchat μπορεί να επιλέξει να γνωστοποιεί τη θέση του, υπό μορφή καρικατούρας (Actionmoji)  στους φίλους του ή σε επιλεγμένους φίλους. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει στο Snapchat την πρόσβαση στα δεδομένα της θέσης του, δηλαδή στις συντεταγμένες από το GPS του smartphone του. Μπορεί επίσης να επιλέξει το Ghost mode για να μην εμφανίζεται στο χάρτη που βλέπουν οι άλλοι.

Δείτε πώς γίνεται να μπείτε σε Ghost mode:

Από την κάμερα του Snapchat, σύρετε για να ενώσετε τα δάχτυλά σας προς το κέντρο σαν να κάνετε zoom out σε μια φωτογραφία. Έτσι, θα βρεθείτε στο Snap Map. Εκεί, αναζητήστε τις ρυθμίσεις (το εικονίδιο των ρυθμίσεων στην επάνω δεξιά γωνία του app). Ενεργοποιήστε το Ghost Mode. Αυτό σημαίνει ότι οι φίλοι σας δεν θα μπορούν στο εξής να δουν στο Snapchat Map πού βρίσκεστε.


Εάν όμως τραβήξετε μια Ιστορία, θα τη δουν στο χάρτη καθώς και την πληροφορία για το πότε γνωστοποιήθηκε για τελευταία φορά η γεωγραφική σας θέση στο χάρτη, δηλαδή, πότε ανοίξατε τελευταία φορά το Snapchat, ενώ δεν είχατε μπει σε Ghost mode.


Για να επιθεωρείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας (από το GPS), επισκεφτείτε τις σχετικές ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας («Πρόσβαση Τοποθεσίας»). Από εκεί μπορεί να αφαιρέσετε το σχετικό δικαίωμα από επιλεγμένες εφαρμογές (συμπεριλαμβανομένου του Snapchat).

Πολλοί χρήστες θα ενθουσιαστούν με τη δυνατότητα να βλέπουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται και τι κάνουν οι φίλοι τους (βλέποντας τις λήψεις τους στις Ιστορίες τους). Με ενθουσιασμό, το πιθανότερο, θα πράξουν το ίδιο. Θα επιτρέψουν στους φίλους τους -έστω και επιλεκτικά- να βλέπουν πού βρίσκονται και θα μοιράζονται μαζί τους τις εμπειρίες τους. Εντούτοις, οι γονείς αλλά και φορείς για την προστασία του παιδιού διαφωνούν και συνιστούν προσοχή.

Η δική μας πρόταση

Προσέξτε ποιους αποδέχεστε ως φίλους στο Snapchat, κοινοποιήστε την ιστορία σας μόνο σε επιλεγμένους φίλους που γνωρίζετε από κοντά, όχι σε όλους.

Να θυμάστε πως το δικαίωμα να δουν τη θέση σας στο χάρτη το κληρονομούν και όσοι φίλοι θα προσθέσετε στο μέλλον, εάν έχετε κάνει τη σχετική επιλογή (για όλους τους φίλους, τωρινούς και μελλοντικούς).

Εάν κοινοποιήσετε ιστορία, αυτή μαρτυρά πού βρισκόσαστε όταν κάνατε τις λήψεις.

Επίσης, παραμείνετε επιφυλακτικοί. Το Snapchat έχει πει ψέματα στο παρελθόν, μεγάλα ψέματα, όπως και το Facebook.

Η καλύτερη προφύλαξη είναι η γνώση.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr