Εκτύπωση

Από Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής

Ο ρόλος γονέων και φίλων στην εξάρτηση εφήβων από H/Y και Internet

Δημοσίευση: 12 Ιαν. 2012 11:03

Όλοι θα θέλαμε να μην συμβαίνει τίποτα από όλα όσα τεκμηριώνει με την έρευνά του το Ερευνητικό  Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής για τις συνέπειες της χρήσης υπολογιστή και Διαδικτύου στους έφηβους για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα. Κάτι έχει να μας διδάξει η συσχέτιση με τη συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά ηλικίας 11, 13 και 15 ετών.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές των εφήβων που συνδέονται με την υγεία των μαθητών» συνεχίζεται με το πρώτο τεύχος για το 2012, το 8ο κατά σειρά, με τίτλο «Χρήση Η/Υ και ίντερνετ από τους εφήβους».

Στο 8ο τεύχος περιγράφεται εκτενώς για πρώτη φορά στη χώρα μας η ενασχόληση των εφήβων ηλικίας 11, 13 και 15 ετών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως  και η πιθανή εξάρτησή τους από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα ευρήματα για τη σχέση της υπερβολικής χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή (τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα) και διαφόρων συνθηκών της ζωής των εφήβων που αφορούν τους γονείς, τους φίλους και την ψυχοκοινωνική τους υγεία.

Η έρευνα HBSC διεξάγεται στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) από το 1998 και εντάσσεται στο ευρύτερο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School-Aged Children (HBSC) στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια πάνω από 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

O ηλεκτρονικός υπολογιστής, το Ίντερνετ και οι Έλληνες έφηβοι το 2010

Ηλεκτρονικά παιχνίδια και έφηβοι το 2010


Ενδείξεις εξάρτησης από το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια


Yπερβολική χρήση Η/Υ και η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους


Φίλοι και υπερβολική χρήση Η/Υ


Ψυχοκοινωνική υγεία και υπερβολική χρήση Η/Υ


Τα αποτελέσματα είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ (http://www.epipsi.gr/Tekmiriosi/epid/Epidimiologikes_erevnes/hbscgr.php)

Διαβάστε την έρευνα:

Open publication - Free publishing - More children

In.gr Τεχνολογία