Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

To Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή στο κέντρο του νησιού. Αντικείμενό του είναι η προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της Λέσβου με έμφαση στην ελαιουργία και την τεχνολογία γενικότερα.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή στο κέντρο του νησιού. Αντικείμενό του είναι η προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της Λέσβου με έμφαση στην ελαιουργία και την τεχνολογία γενικότερα. Στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, όπου έχουν αποκατασταθεί τα αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά στοιχεία στην ιστορική τους μορφή. O σωζόμενος ιστορικός εξοπλισμός αναδεικνύεται μέσω της «επιδεικτικής» λειτουργίας του και της πλαισίωσής του με ψηφιακές παραγωγές.

Η δημιουργία
Το μουσείο δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς το οποίο έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ανήκει στο δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μουσείων του ΠΙΟΠ και αποτελεί συνέχεια του Μουσείου της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.

Εκθέματα
Στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή. Στο κυρίως κτήριο, δίνεται έμφαση στα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου (σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού, διαχωρισμός του λαδιού από το νερό) και γίνεται αναφορά στη συμπληρωματική λειτουργία του αλευρόμυλου.

Οι παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου
Λειτουργούν ως συμπληρωματικές εκθετικές μονάδες, που προβάλλουν το ανθρώπινο στοιχείο. Στις μεγάλες αποθήκες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά:
α) στην ιστορία του κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής, με έμφαση στην πρωτοποριακή διαδικασία της κοινοτικής ιδιοκτησίας και στον αντίκτυπό της στις κοινωνικές και οικονομικές δομές της περιοχής
β) στην εκμηχάνιση της ελαιουργίας στη Λέσβο γ) στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο

Στις μικρές αποθήκες παρουσιάζεται ο κύκλος των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή. Το Μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, καθώς και μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο.

Πληροφορίες/Είσοδος
Τηλ./φαξ. 22530 32300 (ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης). Eισιτήρια: Κανονικό €3 € 1,5 Μειωμένο

{{{ map }}}Ώρες λειτουργίας
Οκτώβρίος-28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10.00΄- 17.00΄
Από 1η Μαρτίου-15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10.00′ – 18.00′ Από 16
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00), Κυριακή του Πάσχα, Παρασκευή του Πάσχα (τοπική εορτή), 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), 5 Ιουνίου (Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) & τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς)

Πρόσβαση
1. Με ΚΤΕΛ από τη Μυτιλήνη
2. Με Ι.Χ. από την Εθνική Οδό Μυτιλήνης-Καλλονής

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024