Συζήτηση στη Βουλή

Πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ασφαλιστικό από τον Αλ.Αλαβάνο

Πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ασφαλιστικό από τον Αλ.Αλαβάνο
Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε η ΓΣΕΕ και ΛΑΟΣ. Πρόταση δημοψηφίσματος θα υποβάλει και το ΚΚΕ. Εξαιρετικής σημασίας η πρόταση, λέει ο Χρ.Παπουτσής. Έπρεπε να είχαν γίνει διαβουλεύσεις υποστήριξε ο Ευ.Βενιζέλος.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το Ασφαλιστικό, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενεργοποιήσουν από κοινού την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Αργότερα, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ρίξει το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το αναπέμψει.

«Πρέπει να κάνετε δημοψήφισμα, αν έχετε στοιχειώδη γενναιότητα. Γιατί δεν πρέπει να ρίξετε το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάσει το Σύνταγμα, αν πιστεύει ότι είναι σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας μπορεί να προχωρήσει σε αναπομπή του νομοσχεδίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρόταση του κ. Αλαβάνου για δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι απέναντι στη κυβέρνηση, η οποία έχει μείνει μόνη της.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Η τριήμερη συζήτηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος -μετά την κατάθεση σχετικής πρότασης από 120 βουλευτές- διενεργείται μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου στο σύνολό του και προ της εκδόσεως του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

» Συνεπώς, το αμέσως επόμενο κοινοβουλευτικό βήμα, είναι η τριήμερη συζήτηση της πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος (απαιτούμενη πλειοψηφία τα 3/5). Ως εκ περισσού, η υπογράμμιση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να εκδώσει το ψηφισμένο σχέδιο νόμου.»

«Εξαιρετικής σημασίας και εξαιρετικού ενδιαφέροντος» χαρακτήρισε την πρόταση Αλαβάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. Τη χαρακτήρισε «μία πρόταση που έρχεται να ανταποκριθεί στην πρόταση του κ. Παπανδρέου για ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, ιδιαίτερα όμως απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο». Ο κ. Παπουτσής ζήτησε από το Συνασπισμό να αποδεχθεί κι εκείνος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, «προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις».

Δήλωση με την οποία συμφωνεί με την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έκανε αμέσως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, ενώ λίγο αργότερα το κόμμα του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θεωρεί τα δημοψηφίσματα ως ένα ουσιώδες στοιχείο βελτίωσης και ολοκλήρωσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και έχει επανειλημμένα ζητήσει τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης της εκάστοτε κυβέρνησης να διενεργεί δημοψηφίσματα για όλα τα σοβαρά και κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα [...]

»Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα του Ασφαλιστικού, ζητά δημοψήφισμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σαφώς πιο επικριτκός εναντι του κ.Αλαβανου, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που υποστήριξε ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε. Σύμφωνα με τον βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, έπρεπε να είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις των κομμάτων και με το ΚΚΕ «ώστε να μην εμφανιστεί υπαναχωρών και προσχωρών ο ΛΑΟΣ να δίνει λύση στη μεγάλης σημασίας πρωτοβουλία». Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει με σοβαρότητα να αξιοποιούμε το μομέντουμ και όχι να ψαρεύουμε σε θολά νερά της συγκυρίας».

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ «θα υποβάλλει πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος για τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο, συμβάλλοντας στην επίτευξη του αναγκαίου, κατά το Σύνταγμα, αριθμού βουλευτών».

Βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Κανταρτζής, «είναι γνωστό ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος εξαρτάται από την κυβερνητική πλειοψηφία και το αποτέλεσμα του δεν έχει δεσμευτικό, για την κυβέρνηση, χαρακτήρα». Επισήμανε τέλος «ότι για να ανακοπεί αυτή η πορεία απαιτείται η συνέχιση, η ένταση και ο συντονισμός των αγώνων των εργαζομένων και η πάλη για την ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων».

Θετική η ΓΣΕΕ

Υπέρ της πρότασης «για πραγματοποίηση νομοθετικού δημοψηφίσματος, στο οποίο τα συνδικάτα θα πρωτοστατήσουν, ώστε να εκφραστεί ο ελληνικός λαός πάνω στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό κοινωνικό ζήτημα, το ασφαλιστικό» τάχθηκε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία καλεί όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση, καθώς και την κυβέρνηση να την αποδεχτεί.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος, στο εδάφιο που ορίζονται οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη