Αλαβάνος προς προεδρείο

Πολιτικό όρκο προτίθενται να δώσουν στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικό όρκο προτίθενται να δώσουν στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Την πρόθεσή τους να δώσουν πολιτικό όρκο στην επίσημη πρώτη της Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου γνωστοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής Αλέκος Αλαβάνος επικαλείται νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε επιστολή του προς τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής Δημήτη Σούρλα, ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος, καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, που κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

«Επί του θέματος υπάρχει και σχετική νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο με απόφασή του στην υπόθεση Buscarini εναντίον του Αγίου Μαρίνου (1999) έκρινε αμετάκλητα ότι οι θρησκευτικές αναφορές στον όρκο εκλεγμένων αντιπροσώπων παραβιάζουν το άρθρο 9 της Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συνεχίζει και καταλήγει:

«Σας γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτιθέμεθα να δώσουμε στη Βουλή τον παρακάτω όρκο:

» Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη