Αρθρο - παρέμβαση

Προσφυγή στη Χάγη για όλες τις ελληνοτουρκικές «διαφορές» συνιστά ο Κ.Στεφανόπουλος

Προσφυγή στη Χάγη για όλες τις ελληνοτουρκικές «διαφορές» συνιστά ο Κ.Στεφανόπουλος
Δεν έχουμε πολλά να φοβηθούμε από την προσφυγή στο Δικαστήριο, σημειώνει ο τέως Πρόεδρος   (Φωτογραφία:  Icon )
in.gr audio player
Αθήνα
Την παραπομπή του συνόλου των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στη Χάγη υποδεικνύει ως μόνη λύση για την επίλυση των διμερών διαφορών ο Κ.Στεφανόπουλος. Ο τέως Πρόεδρος σημειώνει ότι ο διάλογος ουσιαστικά έχει αποτύχει, ενώ η πολιτική που «εύχεται» επίλυση των διαφορών μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν έχει αποδώσει.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Κ.Στεφανόπουλος στηρίζει την πρότασή του στο γεγονός ότι οι τριάντα τρεις γύροι διμερών συνομιλιών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με την πολιτική που στήριζε ελπίδες στη λύση των προβλημάτων μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Η χώρα μας έχει γίνει ο πιο θερμός συνήγορος της εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο όρος όμως τον οποίον θέτει και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, δηλαδή της ανταποκρίσεως της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, δεν εκπληρώνεται, ενώ η συμπεριφορά της κάθε άλλο παρά γίνεται περισσότερο φιλική, σε αναγνώριση των υπέρ αυτής προσπαθειών μας» σημειώνει.

Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διατυπώνει επίσης την άποψη ότι η παραπομπή στη Χάγη πρέπει να αφορά το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών πλην των «γκρίζων ζωνών», που υπάρχουν -όπως λέει- μόνο στη φαντασία της Τουρκίας.

«Δεν έχουμε πολλά να φοβηθούμε από την προσφυγή στο Δικαστήριο. Ο εναέριος χώρος θα ρυθμιστεί σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας. Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και η έκταση των χωρικών υδάτων είναι γνωστή, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας» σημειώνει.

Τέλος, στην άποψη ότι το Δικαστήριο της Χάγης είναι πολιτικό σώμα και όχι όργανο δικαίου, ο κ. Στεφανόπουλος υπογραμμίζει ότι η μέχρι τώρα λειτουργία του δεν δικαιολογεί αυτή την άποψη.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του: «Έχουμε δικαίωμα να ξαναθυμίσομε την πρόβλεψη της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι, που έθεσε προθεσμία για το τέλος του διαλόγου το έτος 2004 και υπέδειξε ως επόμενο βήμα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Δημοσκόπηση για τα ελληνοτουρκικά

Σκλήρυνση της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, με μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας, επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO και δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής.

Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και να εγκαταλείψει την πολιτική της προσέγγισης.

Μόνο το 23,4% τάσσεται υπέρ της επιμονής στη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ενώ το 12,5% δεν εκφράζεται.

Αναφορικά με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το 49% εκτιμά ότι θα βελτιωθούν, το 34% ότι θα επιδεινωθούν, 11% δεν εκφράζεται, ενώ υπάρχει και ένα 6% που προβλέπει σύγκρουση.

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί, σύμφωνα με το 52%, ενώ το 39% θεωρεί ότι έχουν επιδεινωθεί.

Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, το 67% εκτιμά πως η κυβέρνηση είναι υποχωρητική.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη