Αντιδράσεις για το νέο Σώμα

Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 9.500 μελών της Ελληνικής Αγροφυλακής

Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 9.500 μελών της Ελληνικής Αγροφυλακής
Μεταξύ των καθηκόντων των αγροφυλάκων θα είναι και οι διενέξεις μεταξύ αγροτών  
in.gr audio player
Αθήνα
Την πρόσληψη 9.500 ατόμων εκτός ΑΣEΠ για τη στελέχωση της Ελληνικής Αγροφυλακής προωθεί η κυβέρνηση. Οι νέοι αγροφύλακες θα ασχολούνται και με τα αυθαίρετα, τη διαχείριση αρδευτικών υδάτων και το κτηματολόγιο. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Νέων της Δευτέρας, οι αγροφύλακες θα έχουν μισθολόγιο και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στρατιωτικών, ενώ, εκτός από τις διενέξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, θα ασχολούνται με τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, την πρόληψη ζωικών και φυτικών ασθενειών, τη δαχείριση αρδευτικών υδάτων και το κτηματολόγιο.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σημειώνει ότι η επαναφορά της Αγροφυλακής είναι αναγκαία, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης στην περιφέρεια.

«Yπάρχουν προβλήματα και διαφορές μεταξύ αγροτών, με τα οποία δεν προλαβαίνουν να επιληφθούν τα τοπικά αστυνομικά τμήματα» σημειώνει ο υπεύθυνος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Λευτέρης Oικονόμου.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Καρύδης σημειώνει ότι η κυβέρνηση «επαναφέρει τον δραγάτη στην ύπαιθρο», για να συμπληρώσει: « Oι αναφορές περί προστασίας του περιβάλλοντος είναι αστείες. Το θέμα είναι να ανοίξουν οι πόρτες για τα δικά μας παιδιά και να δημιουργηθεί ξανά κλίμα τρομοκρατίας στην ύπαιθρο.»

Από την πλευρά του το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι νέοι αγροφύλακες θα είναι σε θέση να ελέγξουν π.χ. τις βιομηχανίες για απόρριψη λυμάτων σε ευαίσθητες περιοχές, ή να σταματήσουν ιδιώτες που μπαζώνουν ρέματα, ή δήμους που ρίχνουν παράνομα σκουπίδια σε ρεματιές και χαράδρες.

«Εμείς ζητάμε να υπάρξουν κατασταλτικά μέτρα ώστε να περιοριστούν λίγο τα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζεται προσωπικό με ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και εξειδικευμένες γνώσεις», τονίζει η Θεοδότα Νάντσου συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη