Εν αναμονή των ισοδύναμων

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων το νέο σχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων το νέο σχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση
O υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Intime )
in.gr audio player
Αθήνα
Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού κλπ και ΦΠΑ 13% για ιδιωτικά σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο), είναι το μοντέλο στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα που έχει ανακύψει για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό προέκυψε από την διευρυμένη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό τον πρωθυπουργό.

Δεν ξεκαθαρίστηκε ωστόσο -τουλάχιστον ακόμη- ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα, που θα εφαρμοστούν, ώστε αυτή η κυβερνητική πρόταση να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Με την επιλογή της εφαρμογής τριών ταχυτήτων ΦΠΑ, το ύψος των ισοδύναμων μέτρων που πρέπει να βρεθούν περιορίζεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις της σύσκεψης σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, αναφέρεται ότι: «αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας».

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε.

Το σχέδιο που προωθείται:

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

 • Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. «Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)».
 • Επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια, ΙΕΚ, ωδεία κτλ. «Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%».
 • Επιβολή μειωμένου ΦΠΑ με συντελεστή 13% στα ιδιωτικά (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια). Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία δεδομένου ότι η φορολόγησή τους απαγορεύεται από την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ. «Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%» αναφέρει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

 • Αίσχος

  Ακόμα μια κωλοτούμπα μεγαλειώδης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις...Ποτέ κυβέρνσηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα διακυβέρνησης, δεν είπε τόσα πολλά και μεγάλα ψέματα...Ας ετοιμαστεί λοιπόν να χάσει και αυτά που έπαιρνε, καθώς και με το δίκιο μας θα τα δίνουμε μαύρα χωρίς αποδείξεις στα φροντιστήρια για να γλυτώνουμε το ΦΠΑ.... #0001

 •  

  Ποιός ενδιαφέρεται για την παιδεία.......

  Φαίνεται ότι πουθενά σε άλλη χώρα δεν φορολογείται η μετάδοση και παραγωγή γνώσεων παρά μόνο στην Ελλάδα. Έχουν διαλυθεί όλες οι βαθμίδες της και η ποιότητά της παραπέει. Αντί να δημιουργηθεί ανθρώπινο κεφάλαιο για τις μελλοντικές γενιές που θα αποφέρει την οικονομική ευημερία και ανάπτυξη κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την υποβάθμισή της. Δεν λειτουργούν ούτε οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής κι εκπαίδευσης και οι γονείς αναγκάζονται να κρατούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες στα σπίτια τους. Αυτές είναι οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και η ισονομία! Θα πρέπει να ντρέπονται! #0004

  Απαντήσεις: 1 | Εμφάνιση όλων 

  •  

   Δυστυχώς η ποιότητα της παιδείας μας είναι χαμηλή και χωρίς μακροπρόθεσμη στόχευση. Από την άλλη, η παραπαιδεία και τα "μαύρα" ιδιαίτερα διορισμένων και μή εκπαιδευτικών, κυριολεκτικά κάνουν party ... #0003

 • απιστευτα και ομως ....ελληνικα

  τελικα με τοσο ψεμα και υποκρισια θα ξεχασουμε την ..... αληθεια . #0005

Διαβάστε όλες τις απόψεις (18)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη