Δράσεις αλληλεγγύης

Πρωτοβουλίες και συμμαχίες υγείας στην Αθήνα της κρίσης

Πρωτοβουλίες και συμμαχίες υγείας στην Αθήνα της κρίσης
in.gr audio player
Αθήνα
Ξενώνας αστέγων από τους Γιατρούς του Κόσμου, κινητές μονάδες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μερικές από τις... πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στην Αθήνα της κρίσης.

Τα θέματα της δημόσιας υγείας βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας κόμβος συνάντησης ανθρώπων και φορέων που θέλουν να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη, όπως υπογραμμίστηκε στην ημερίδα κοινωνικής πολιτικής και υγείας που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η ιστορία των Γιατρών του Κόσμου ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια. Σύντομα η οργάνωση θα λειτουργήσει έναν ξενώνα αστέγων στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, θα δώσει πλήρη οδοντιατρική θεραπεία, όπως γίνεται στα δημοτικά ιατρεία, στις φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού, προσφέροντας σε μικρή κλίμακα και υπηρεσίες οδοντιατρικής.

Επίσης, οι γιατροί σκοπεύουν να «εκμεταλλευτούν το δίκτυο των 100 γυναικείων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ώστε να ενημερώσουν τις γυναίκες για την αναγκαιότητα των προσυμπτωματικών ελέγχων για τον καρκίνο.

Ο διπλασιασμός των παρεχόμενων δωρεάν εξετάσεων, αλλά και η διενέργεια μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης και εκπαίδευσης είναι στα σχέδια του δήμου σε συνεργασία με τους επιστήμονες και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τις καθημερινές επισκέψεις των κινητών μονάδων σε πλατείες της πόλης, όπως Ομόνοια, Βάθη, Κουμουνδούρου, Τοσίτσα, Καραϊσκάκη, Άρεως, Κανάρη και τον τελευταίο καιρό η Ακαδημίας. Η κινητή μονάδα είναι ένα βαν επανδρωμένο από έναν ιατρό, έναν νοσηλευτή και έναν ψυχολόγο, οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, στις κινητές μονάδες γίνονται εμβολιασμοί για τη γρίπη, καθώς επίσης όταν υπάρχει δυνατότητα αιμοληψίες για AIDS και ηπατίτιδα Β.

Ο δεύτερος άξονας συνεργασίας είναι το λεγόμενο street work, δηλαδή ομάδες πέντε ατόμων που κυκλοφορούν, κυρίως πεζή μεταμεσονύκτιες ώρες για να προσφέρουν βοήθεια σε ευάλωτα άτομα.

Οι ομάδες αυτές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες ή όταν έχουν τη δυνατότητα μιλούν για τη χρήση του προφυλακτικού, την ασφαλή σεξουαλική επαφή και τις βλαβερές συνέπειες της κοινής χρήσης μιας σύριγγας.

Επίσης, ο Κόμβος Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων έχει εξυπηρετήσει 10.000 άτομα σε αγαθά, είδη διατροφής, ρουχισμό και παιχνίδια. Στον δεύτερο όροφο της εγκατάστασης στον Σταθμό Λαρίσης θα δοθεί η δυνατότητα σε ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου και η PRAKSIS, να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και φύλαξης παιδιών.

Η ημερίδα έκλεισε με τη συμβολική υπογραφή μνημονίων συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και την οργάνωση «Σύμμαχοι Υγείας». Στόχος των τριών αυτών συνεργασιών είναι η εθελοντική ενίσχυση των υπαρχουσών δομών του δήμου με ιατρικό προσωπικό για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ιατρική κάλυψη των φτωχών και ευάλωτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

  • Να πάνε σε άλλο Δήμο

    Την γυφτιά του ΚΕΕΛΠΝΟ στο κεντρο της Αθήνας και στις πλατείες την ζήσαμε και πριν δυο χρόνια όταν το αμολήσανε στην πλατεία Βικτωρίας. Η πρωτεύουσα της χώρας και το κέντρο της δεν είναι φτωχοκομείο για να αραδιάζονται κινητές μονάδες όπου να'ναι. Εχει δει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Καμίνης με άσυλα και ένα σωρό στο κέντρο της πόλης. Ντροπή επιτέλους. Αντί να μαζέψετε όλο το γυφτομάνι χάρη στο οποίο επιβιώνουν οι ΜΚΟ και κάτι φορείς αλληλεγγύης το συντηρείται κιόλας μην του λείψει τίποτα. Οι Γιατροί του Κόσμου τα Κεελπνο και όποιος άλλος να πάνε σε άλλο δήμο. Μόνο η Αθήνα έχει φτωχούς; Οχι βέβαια. Αλλά την Αθήνα ληγουρεύονται οι μεγαλοεργολάβοι και κάποιοι τους κάνουν πλάτες. #0001

  • ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ

    Η ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ,ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ....ΓΙΑ ΔΕ ΤΙΣ ΜΚΟ ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΕΡΝΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΖΙΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ?ΜΗ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ?ΟΙ ΜΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ .....Κ.Λ.Π #0002

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη