Εγκωμιαστικά σχόλια από τον γερμανικό Τύπο

Ευρωπαίο «πολιτικό της χρονιάς» για το 2012 ανακηρύσσει η Handelsblatt τον Αντ.Σαμαρά

Ευρωπαίο «πολιτικό της χρονιάς» για το 2012 ανακηρύσσει η Handelsblatt τον Αντ.Σαμαρά
Ως «αταλάντευτο» περιγράφει τον κ. Σαμαρά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ στο σχόλιο του στην Handelsblatt (στη φωτό ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ)   (Φωτογραφία:  Reuters )
in.gr audio player
Aθήνα
Ευρωπαίο «πολιτικό της χρονιάς» για το 2012 ανακηρύσσει η Handelsblatt τον Αντώνη Σαμαρά.
 

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα επέλεξε τον Έλληνα πρωθυπουργό επειδή στις δύσκολες στιγμές «αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση». Στο σχόλιο που συνέγραψε ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, υπογραμμίζονται το «θάρρος» και η «συνέπεια» του πρωθυπουργού.

«Η πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν να μιλήσει ανοιχτά για τα δικά του αλλά και τα ελληνικά λάθη του παρελθόντος και να αποδεχθεί τις απαιτούμενες συνέπειες. Η σαφήνεια των θέσεών του και η ικανότητά του να επιβάλει αυτές τις θέσεις, δημιούργησαν τη βάση εμπιστοσύνης που απαιτούσε η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων για το πακέτο διάσωσης, το εύρος του οποίου δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανείς πριν από μερικά χρόνια», σημειώνει ο Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στο σχόλιο του στην Handelsblatt με τίτλο «Ο αταλάντευτος», περιγράφει την πολιτική πορεία του Αντώνη Σαμαρά μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον περασμένο Ιούνιο.

«Σε εκείνες τις στιγμές της ευθύνης ο πολιτικός, που στο παρελθόν άσκησε πολεμική στα άκρως αναγκαία μέτρα λιτότητας, μετεξελίχθηκε σε έναν πολιτικό που αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη θέση» σημειώνει  ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και συνεχίζει:

«Ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε τι σημαίνει για μία χώρα να έχει στη ηγεσία της μια προσωπικότητα που μπορεί να αναγνωρίσει τον σωστό δρόμο σε μια απέλπιδα κατάσταση και να διανύσει αυτόν τον δρόμο ενάντια σε όλες τις αντιστάσεις».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «ο Σαμαράς αντιστάθηκε στον πειρασμό να δείξει τους άλλους με το δάχτυλο. Προτίμησε να θέσει το δάχτυλο στην πληγή της εσφαλμένης ελληνικής πολιτικής του παρελθόντος. Αυτό του προσέδωσε τον σεβασμό του λαού του, ο οποίος διανύει μαζί του τον δύσβατο δρόμο μιας νέας αρχής. Δεν είναι λιγότερο σημαντικός ο σεβασμός που απέσπασε από τους ευρωπαίους ομολόγους του με το θάρρος του και την ικανότητά του να επιβάλλεται. Και εδώ εντοπίζεται η πηγή της εμπιστοσύνης που του δείχνουν όλοι στην ΕΕ».

Ο Γερμανός πρώην υπουργός προβαίνει στην εκτίμηση ότι εξαιτίας των σκληρών μέτρων που συνόδευσαν την πολιτική «στροφή» της Ελλάδας, «αποδυναμώθηκαν ή σίγησαν εντελώς οι φωνές της έπαρσης και της ελιτιστικής αλαζονείας, οι οποίες ακούστηκαν και στη Γερμανία».

Ο κ. Γκένσερ δεν πιστεύει ότι τα δύσκολα πέρασαν και στο πλαίσιο αυτό τονίζει:

«Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στον πολιτικό του βίο, βίωσε τι σημαίνουν ήττες, αλλά έμαθε ότι αυτές συνιστούν ευκαιρία για μια νέα αρχή, θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί ακόμη μεγάλες δοκιμασίες για τους πολίτες του λίκνου της δημοκρατίας».

Και αυτό ισχύει κυρίως για την προσωπικότητα που ηγείται, διευκρινίζει ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ και καταλήγει: «Όποιος τον έχει γνωρίσει (τον Αντώνη Σαμαρά) είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει».

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

  • Χαθηκε η ευκαιρια.

    Χαθηκε η ευκαιρια να δοθει απο τους Γερμανους το βραβειο στον Τσιπρα...για την ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ πολιτικη του απο τις εκλογες εως σημερα.Ε ρε γλεντια οι νεοκομμουνιστες με φερετζε! Το στοιχημα για τον Σαμαρα ειναι του χρονου να παρει το βραβειο"συνεπειας κ αποτελεσματικοτητας"απο τους ΕΛΛΗΝΕΣ...,αλλιως την εβαψε(κ αυτος κ η χωρα ολη)!! #0004

  • ΚΥΡΙΕ ΚΥΡΙΕ ΓΕΡΜΑΝΕ ΜΟΥ....ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΑ

    και που θα γίνει η απονομή του βραβείου.ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΣΤΟ ΖΑΠΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΑΩ ΤΙΣ ΚΟΣΤΣΙΔΕΣ ΜΟΥ...... #0009

  • FIG

    Και η Federation Internationale de Gymnastique θα τον βραβεύσει για την κυβίσθηση της χρονιάς. Όταν είχαμε μπει στο μνημόνιο δεν αντελήφθη τη σοβαρότητα της κατάστασης μάλλον και έκανε σφοδρή αντιπολίτευση αλλά Αλέξης. Στον Τσίπρα είμαι περίεργος τι βραβείο θα δώσουν όταν γίνει Πρωθυπουργός. #0011

Διαβάστε όλες τις απόψεις (111)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη