Επιστρέφουν τα τασάκια;

Χαλάρωση των αντικαπνιστικών μέτρων φέρνει η οικονομική κρίση


Χαλάρωση των αντικαπνιστικών μέτρων φέρνει η οικονομική κρίση
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
Την ελαστικοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου υπαινίχθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας πως «η ελληνική Πολιτεία γελοιοποιείται και ότι η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί με λογική».

Περίπου τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε κλειστούς δημόσιους χώρους, οι πολίτες δεν φαίνεται να σβήνουν το τσιγάρο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την 1η Σεπτεµβρίου, πρώτη ηµέρα εφαρµογής του νόµου έως και την περασµένη Τρίτη, η τηλεφωνική γραµµή ενηµέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισµα «1142» έχει δεχτεί 6.216 κλήσεις από πολίτες που παραπονούνται πως εισπνέουν τον καπνό των άλλων.

Οι καταστηματάρχες έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα αντικαπνιστική ανταρσία, επικαλούμενοι την πτώση του τζίρου κατά 50%, λόγω της κρίσης, αλλά και των αντικαπνιστικών μέτρων. Έτσι επιτρέπουν στους πελάτες τους να ανάβουν τσιγάρο, προσφέροντάς τους αυτοσχέδια τασάκια για να κρατήσουν τα προσχήματα.

«Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες», είπε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα».

Ο κ.Δημόπουλος έκανε λόγο «για μεγάλη αδικία», καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων που επέτρεπαν παράνομα το κάπνισμα στα καταστήματά τους, συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των «δυσαρεστημένων καπνιστών».

Όπως αναφέρουν, στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι δημοτικές εκλογές φαίνεται πως ενέτειναν το κλίμα ανοχής. Οι υποψήφιοι δήµαρχοι, προσπαθώντας να αποφύγουν τις συγκρούσεις µε τους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες καφετεριών και µπαρ της εκλογικής περιοχής τους, έδωσαν άτυπη οδηγία στη δηµοτική αστυνοµία να µην κόβει κλήσεις στους παραβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

-Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.

-Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

-Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

-Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

-Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους εάν αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Ακόμη δεν είναι σαφές ποια από τα προαναφερόμενα μέτρα θα υιοθετηθούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και ένα μήνα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένο από την εφαρμογή του μέτρου.

Newsroom ΔΟΛ

Τα σχόλιά σας

  • ΑΙΣΧΟΣ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΛΛΗΚΡΑΤΗΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΩΝΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΟΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ,ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ!!!!! #0001

  • ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος πρέπει να εφαρμοστεί αφού είναι ένα μέτρο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι αναφορές περί καταπίεσης και αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του μέτρου είναι αστείες. Η δημοκρατία περιλαμβάνει ελευθερίες αλλά και υποχρεώσεις. Και δεν μπορούν κάποιοι να υπονομεύουν την υγεία των υπολοίπων. Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το κράτος είναι αδύναμο να εφαρμόσει το νόμο κια υποκύπτει στα συμφέροντα και στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. #0002

  • ΔεΝ αξίζουμε Τίποτα καλύτερο.. (ΔΝΤ)

    Αν οι καπνιστές ανοίξουν δικά τους μαγαζιά τι θα γίνει με τους υπαλλήλους που δεν καπνίζουν και αυτούς που καπνίζουν και πρέπει να δουλεύουν 12ωρα σε περιβάλλον με καπνό. Από τα μέτρα Αβραμόπουλου κατάλαβα ότι η προηγούμενη κυβέρνησή ήταν άχρηστη.. Και η τωρινή δεν πάει πίσω.. #0003

Διαβάστε όλες τις απόψεις (89)

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη