«Ο κομμουνισμός δεν απέτυχε»

Ο καπιταλισμός δεν κάνει λάθη, είναι λάθος, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο καπιταλισμός δεν κάνει λάθη, είναι λάθος, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας στην έναρξη του 6ου συνεδρίου της νεολαίας του ΣΥΝ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Αθήνα
«Ο καπιταλισμός δεν είναι ένα σύστημα που κάνει λάθη, αλλά ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που είναι λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας το συνέδριο της νεολαίας του κόμματος. Ο κομμουνισμός δεν απέτυχε, πολύ απλά γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ, πρόσθεσε.

«Ποιος από όλους αυτούς που μας χλευάζανε όταν μιλάγαμε για τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος, μπορούσε να προβλέψει αυτή τη συστημική κρίση;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Στην αρχή μας απαντούσαν ότι δε φταίει ο καπιταλισμός φταίνε τα γκόλτεν μπόυς. Πολύ γρήγορα πέσανε και οι ίδιοι μέσα στις αντιφάσεις τους αφού δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που κάνει λάθη, αλλά είναι ένα σύστημα που είναι λάθος. Ένα λάθος που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση αλλά και τον ίδιο το πλανήτη σε μεγάλες περιπέτειες.

»Θα μας απαντήσουν βέβαια λέγοντας μας: καλά και εσείς τι μιλάτε αφού ο κομμουνισμός απέτυχε στις χώρες του υπαρκτού. Μέγα λάθος. Ο κομουνισμός δεν απέτυχε, πολύ απλά γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Απέτυχαν οι απόπειρες εφαρμογής του [...] στις χώρες του υπαρκτού πολύ απλά δεν υπήρξε ποτέ» δήλωσε.

Και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικαλούμενος τον φιλόσοφο Alain Badiou, πρόσθεσε: «Ακόμα και αν ο κομμουνισμός δεν υπήρχε ως έννοια, η βαρβαρότητα της νέας εποχής θα μας ανάγκαζε να τον εφεύρουμε».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι γίνεται πλέον ορατό το αδιέξοδο της σημερινής ΕΕ η οποία οικοδομήθηκε αποκλειστικά πάνω στο μονεταρισμό και την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση ότι πέντε μήνες τώρα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να γίνουμε τροφή στους καρχαρίες των κερδοσκοπικών αγορών και ταυτόχρονα να εμφανίσει τα σκληρότερα και αναποτελεσματικότερα μέτρα από τη μεταπολίτευση και μετά ως δήθεν αναγκαία.

Η κυβέρνηση, είπε, με τις επιλογές της και τα μέτρα που αποφάσισε καταδικάζει την ελληνική οικονομία σε ύφεση και την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια, την επισφάλεια και την ανεργία.

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά δήλωσε: «Δεν ξέρω αν μπορούμε να συμβιώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα πείραμα δύσκολο. Το στοίχημα είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολλές φωνές και μία ψυχή… αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει μία ψυχή. Αν όμως υπάρξουν στρατηγικές διαφωνίες… υπάρχουν και συναινετικά διαζύγια...  Ρωτήστε την Ανανεωτική Πτέρυγα γιατί μας κατηγορεί για αριστερίστικη στάση… Εγώ πάντως δεν τους κατηγορώ για δεξιόστροφους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη